Банкеръ Daily

Общество и политика

Правната комисия прие на второ четене закона за извънредните мерки

След близо 8-часово заседание, прекъсвано от три почивки, правната комисия на парламента прие на второ четене законопроекта за мерките при извънредно положение. Окончателното му гласуване е точка първа в дневния ред на депутатите в петък. В гласуването не участваха народните представители от БСП, които напуснаха заседанието малко преди 18 часа, обвинявайки управляващите, че са предложили за обсъждане изцяло нов закон.

Освен коментираните през последните дни социални и финансови мерки, както и мерки, свързани със срокове, от чието неспазване следват санкции и загуба на права, правната комисия подкрепи и текстове, по които не е имало публично, експертно или политическо обсъждане.

Депутатите разрешиха на военнослужещи да се включат в дейностите по прилагане на противоепидемиологични мерки при извънредното положение, наложено заради риска от разпространение на коронавируса, както и трафичните данни да се използват за контрол на поставените под карантина граждани. В петък ще стане ясно дали военните ще могат да спират превозни средства, да проверяват за самоличност и да задържат лица до пристигането на органите на МВР и ако е абсолютно необходимо, да могат използват и физическа сила и помощни средства.

Депутатите от парламентарната правна комисия дадоха право на здравния министър да въвежда всякакви необходими мерки по време на извънредното положение.

Беше подкрепено и спирането на давностните срокове, с чието изтичане се погасяват или прекратяват права, или се пораждат задължения, както и процесуалните срокове по съдебни, арбитражни, изпълнителни производства. Замразени са сроковете за изпълнение на указания, дадени от административни органи на страни или участници в производството.  Правната комисия реши, сроковете, които изтичат по време на извънредното положение, да се удължат с месец, считано от датата на отмяната му.

От последния вариант на проектозакона отпадат наказанията за лекари, които не отказват да окажат помощ на болен при епидемия. Променят се текстовете, свързани с компенсирането на работниците и служителите при преустановяване на работа. Дава се право на здравния министър да решава със заповеди кои права да ограничава.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във