Банкеръ Daily

Промените в Закона за съдебната власт:

Правната комисия прие на първо четене закриването на спецправосъдието

За по-малко от половин час Парламентарната правна комисия прие на първо четене промените в Закона за съдебната власт, с които се закриват Специализирания съд и прокуратура.

В заседанието не участваха представители на ГЕРБ, а кворумът беше осигурен благодарение на депутати-членове на комисията от ДПС. В подкрепа на промените в Закона за съдебната власт гласуваха представителите на БСП, "Има такъв народ", "Изправи се БГ! Ние идваме" и "Демократична България".

Председателят на Народното събрание Ива Митева не изключи законът да бъде гласуван на първо четене в пленарната зала в сряда, когато обаче ще бъде последното пленарно заседание на настоящия парламент. 

По-рано днес тя заяви, че няма да свика извънредно заседание на парламента и утре.

"Правилникът е с ранга на закон. Ние сме си определили ясно как работим, имаме ясно разписани срокове. В 45-ия парламент сроковете бяха увеличени от 24 часа на 72 часа, за да има време парламентът да работи по-качествено, по-обмислено, затова съм изумена от това, което е казал вчера Христо Иванов, че тези срокове са инструктивни и че може да не се спазват. Ако ние не спазваме нашите срокове, за какво качествено законодателство говорим? Тогава предлагам да махнем всички срокове в правилника. Нека да нямаме дори регламент. Щом ние няма да си спазваме нашия регламент и устройствен акт, нека да работим без такъв", заяви Митева пред журналисти в кулоарите на парламента по повод искането на "Демократична България" за свикване на извънредно заседание на парламента.

Facebook logo
Бъдете с нас и във