Банкеръ Daily

Общество и политика

Правната комисия прие на първо четене промените в Закона за здравето

Парламентарната правна комисия прие промените в Закона за здравето на първо четене. "За" измененията, внесени от Министерския съвет, гласуваха 14 народни представители и 7 се въздържаха. Окончателното решение ще бъде взето в пленарната зала е петък.

Промените имат за цел да уредят мерките на територията на България за предпазване, ограничаване и преодоляване на последиците от разпространението и заразата с вируса на COVID-19 за времето след прекратяването на извънредното положение.

Предлагат се изменения, които имат пряко отношение към възможността за разпореждане на противоепидемични мерки от министъра на здравеопазването.

Отмяната на извънредното положение, но запазването на повечето мерки, влиза в остро противоречие с конституционната рамка. Това каза по време на обсъждането зам.-председателят на парламентарната група на "БСП за България" Крум Зарков.

Той посочи, че БСП ще се въздържи от подкрепа на този закон и ще направи предложения между първо и второ четене в пленарната зала.

Според Зарков, в законопроекта продължава да няма нито дума за големи групи хора, които са загубили доходите си.

"Това са самонаетите лица, това са лицата, които са от дълго време в неплатен отпуск, защото са изчерпали платения си пак заради тази криза", обясни социалистът. 

"Обобщавам, че философията на този закон продължава тази на предишния, която ние не подкрепихме, защото намирахме за неправилна. За съжаление това ще се подкрепи и в следващите дни и седмици. За сметка на това има и пропуски, а има и неща, които изобщо не можем да разберем какво общо имат с извънредното положение или с мерките, които се налагат за преодоляване на тази криза", допълни депутатът от левицата и даде пример с това, че чрез Закона за здравето се цели промяна на Закона за акцизите и данъчните складове.

"Оставаме изцяло в този кръг на мерки, който е разпоредило медицинското ни законодателство, с оглед на екстремните ситуации", заяви министърът на правосъдието Данаил Кирилов в реплика към Зарков.

"Подкрепям позитивния подход на колегите от опозицията да допринесат за развитие на мерките. Надявам се те да участват активно, ако се стигне до предложения между първо и второ четене. Бързам да направя уточнението на чл. 6 от действащия Закон за извънредното положение, който разпорежда до отмяна на извънредното положение да се прилагат последиците от забава на плащане на задължения на частноправни субекти", каза още министърът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във