Банкеръ Weekly

Общество и политика

Правната комисия поправи гафа с преференциите

Парламентарната правна комисия  под ръководството на Данаил Кирилов от ГЕРБ  гласува законопроекта за промяна в Изборния кодекс, с който се връща старият 7-процентов праг на преференциите. Това предложение беше оформено документално набързо от Кирилов, след като преди близо четири седмици премиерът и лидер на управляващата партия Бойко Борисов разпореди гафът да бъде поправен, тъй като предизвика бурно недоволство сред хората.

Преференциалният праг беше вдигнат на среднощно заседание на Народното събрание на 14 февруари по предложение на ДПС, но с гласовете на ГЕРБ. Патриотите се раздвоиха по въпроса - НФСБ беше "за", а ВМРО и депутатите на Волен Сидеров "против". Така приетата корекция фактически направи невъзможно пренареждането на кандидатдепутатските листи. И в знак на протест БСП напусна парламента. Президентът пък наложи вето, но то беше отхвърлено от управляващото мнозинство, което обеща със свой законопроект да върне стария преференциален праг.

На заседанието на правната комисия само представителите на движението се възпротивиха на връщането на старото положение. Оказа се, че те също са написали нов проект с предложения за промяна на изборното законодателство, които обаче бяха отхвърлени.

От ДПС продължиха да настояват квотата за преференцията да остане не по-малка от районната, националната и общинската за съответните избори, но не беше прието. Не мина и искането им текстът за задължителното гласуване да бъде заличен, както и да бъде премахната опцията "Не подкрепям никого".

Движението пак повтори искането си да бъдат въведени отменените правила за образуване на избирателни секции извън страната, действали през 2014-а и 2015 г., т.е. да са повече от 35 в държавите извън Европейския съюз. Предлагаше се още в случаите, в които кампанията се води на друг език, да се осигурява превод на български. Както и в помещенията на всяка секционна избирателна комисия да се поставят по две камери за онлайн наблюдение.

В преходните и заключителните разпоредби на законопроекта на ДПС бяха предвидени текстове, според които за евроизборите през 2019-а ЦИК въвежда поетапно машинно гласуване в определени от нея секции, но не по-малко от половината от общия брой. Според Движението за всички следващи вотове избирателната комисия трябваше да въвежда само машинно гласуване във всички секции с изключение на специализираните. Прясно опарени обаче от подвеждащите идеи на ДПС в изборното законодателство, представителите на ГЕРБ в правната комисия и Патриотите категорично отхвърлиха новите предложения.

Facebook logo
Бъдете с нас и във