Банкеръ Daily

На второ четене

Правната комисия подкрепи закриването на спецправосъдието

Парламентарната комисия по конституционни и правни въпроси подкрепи и на второ четене да се закрият Специализираният наказателен съд, Апелативният специализиран наказателен съд, Специализираната прокуратура и Апелативната специализирана прокуратура.

Разпоредбата от промените в Закона за съдебната власт беше одобрена с 12 гласа "за" и 5 "против" в комисията.  

В момента депутатите обсъждат текстовете в преходните и заключителните разпоредби, с които се урежда кадровият статут на съдиите, прокурорите и следователите след закриване на специализираното наказателно правосъдие и условията и реда за тяхното преназначаване. С разпоредбите се определят правомощията на съответната колегия на Висшия съдебен съвет да разкрие съдийски, прокурорски и следователски длъжности.

Предложение на Мирослав Иванов от "Продължаваме промяната" предвижда съдийската колегия на ВСС да приеме решение за разкриване на длъжности на съдии в съдилища, съответни на закриваните в Специализирания наказателен съд и Апелативния специализиран наказателен съд, като "в един съд да се преназначават до една четвърт от съдиите от закрития Специализиран наказателен съд и до една трета от съдиите от закрития Апелативния специализиран наказателен съд".

Срещу квотния принцип възразиха от ГЕРБ-СДС и от "Възраждане". "Не може да въвеждате квотен принцип, не можете да вървите срещу волята на магистратите, не можете принудително да ги заселвате из страната на принципа една трета, една четвърта, една пета - квоти, които сте предвидили в предложението си", коментира Дани Каназирева (ГЕРБ-СДС).

"Ако приемете този текст, няма да има магистрат, който да не обжалва", предупреди тя. По думите й това ще блокира всички дела.

Атанас Славов ("Демократична България") предложи обобщено предложение между първоначалното на Министерския съвет и това на "Продължаваме промяната". Той посочи, че намира квотното разпределение за оправдано, но предложи да се добави като критерий и натовареността на съда. "Няма да има блокиране на дела", заяви Славов. 

Преди това правната комисия прие след освобождаване от длъжността "административен ръководител" и "заместник на административен ръководител", лицата, по тяхно искане, да се връщат на заеманата преди избора длъжност на съдия, прокурор и следовател или да остават на длъжност съдия, прокурор или следовател в органа на съдебната власт, на който са били административен ръководител или съответно заместник на административен ръководител.  

С размяна на реплики между Иван Гешев и Христо Иванов започна заседанието на правната комисия в НС.

Главният прокурор Иван Гешев дойде на заседанието на парламентарната комисия по конституционни и правни въпроси, която обсъжда на второ четене промените в Закона за съдебната власт. Измененията предвиждат закриване на специализирания съд и прокуратура.

"Тук съм само и единствено от уважение към институцията Народно събрание и да кажа на народните представители няколко неща. Основното е, че ръководството на прокуратурата няма да служи за декор на предварително взети решения, за които нямат значение аргументите, още по-малко юридическите аргументи, и фактите, и зад които седят, надявам се, не единствено и само интересите на това, което вие наричате олигархия и мафия", каза пред журналисти главния прокурор. 

По думите му резултатът от тези действия ще бъде само приключване безславно на най-важните дела в държавата, освобождаване на едни огромни парични средства и това ще е единствено в интерес на престъпността. Той предупреди, че отговорността няма да носи съдебната власт, а този, който извърши тези действия. В началото на заседанието главният прокурор повтори думите си и пред народните представители в комисията. 

Гешев каза, че втората причина да е тук е Христо Иванов ("Демократична България"), който многократно поканил да разговарят, като "флагман на идеята за т.нар. съдебна реформа". "С г-н Иванов съм готов да дебатирам и да чуя неговите юридически аргументи", каза главният прокурор и допълни, че подозира, че няма такива. 

Христо Иванов му отговори, че в определен смисъл има право, че решението е взето предварително, защото партиите от мнозинството три пъти са се явили на избори с ясно заявеното намерение за закриване на специализираното правосъдие. "Ние сме тук не просто, за да водим някакъв дебат, а за да изпълним волята на избирателите", посочи Иванов и призова Гешев "да освободи съдебната власт от себе си", да се яви на избори и да продължи "легитимно да държи тези политически речи". 

"Това е политическа обосновка", коментира главният прокурор. "Историята е показала, че тези, които говорят от името на народа, обикновено не представляват народа", допълни той. Гешев се обърна към магистратите от специализирания съд и прокуратура: "Прокуратурата ще ви подкрепи". По думите му тези структури ги закриват, защото работят, а не защото не работят. 

След размяната на реплики с Христо Иванов главният прокурор си тръгна от заседанието на правната комисия. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във