Банкеръ Daily

Общество и политика

Правната комисия подкрепи отнемане на Бюрото за защита от Гешев

Правната комисия на Народното събрание прие на първо четене и трите законопроекта за промени в Закона за защита на лица, застрашени във връзка с наказателно производство. Против проектите гласуваха от ГЕРБ и ДПС.

Законопроектите предвиждат Бюрото за защита, което е към главния прокурор, да се върне в структурата на Министерството на правосъдието. Според проекта на "Има такъв народ" то се превръща в специализиран отдел към министерството с името "Бюро по защита на застрашени лица", а решението кои лица да се охраняват ще се взима от Съвет по защита с мнозинство 2/3 от членовете му. Служителите в Бюрото се предвижда да бъдат назначени в правосъдното министерство. Ако проектът бъде приет, ще има едномесечен срок, в който прехвърлянето на Бюрото да се осъществи.

Проектът на "Демократична България" предлага Бюрото да премине към Главната дирекция "Охрана" на Министерството на правосъдието; това предвижда и проектът на "Изправи се БГ! Ние идваме!". В този случай искането за охрана се прави от - застрашено лице, разследващ орган, наблюдаващ прокурор и от началника на мястото за лишаване от свобода - за осъдените лица.

Прокуратурата не подкрепя и трите законопроекта. Според държавното обвинение в проекта на ИБГНИ има "липса на необходимия минимум от правни съображения" за промяна на закона. Той не съдържа анализ и аргументи за причините, поради които се налага законовата корекция.

Според прокуратурата проектът на ДБ също страда от "дефицит" на мотиви. Обвинението добавя още, че предварителната оценка на законопроекта и тук, както и при ИБГНИ, не е достатъчно обоснована.

От прокуратурата допълват, че за проекта на "Има такъв народ" важат изложените мотиви по другите законопроекти.

Facebook logo
Бъдете с нас и във