Банкеръ Daily

Общество и политика

Правната комисия подкрепи отчета на Гешев, БСП отново му поиска оставката

Комисията по правни въпроси в парламента подкрепи отчета на главния прокурор Иван Гешев с 14 гласа "за", против бяха депутатите от БСП. Те обявиха, че ще представят мотивите си в пленарната зала. Очаква се това да се случи в четвъртък.

Социалистите потвърдиха, че искат оставката на Гешев.

Зам.-председателят на парламентарната група на БСП Крум Зарков открои три големи проблеми на прокуратурата - непрекъснатите опасения от проява на двоен стандарт, правомощията на прокуратурата и недосегаемостта на главния прокурор и на прокурорите като цяло.

Обвинител номер едно отговаря на въпроси на депутатите от правната комисия във връзка с внесения от него доклад за дейността на прокуратурата от началото на мандата му. Гешев нарече мит твърденията за неговата недосегаемост.

Коментарът му беше в отговор на въпрос за доклада на Европейската комисия във връзка с фигурата на главния прокурор. Според Гешев у европейските ни партньори е било формирана превратна представа за правомощията му, а твърденията за неговата недосегаемост били пропаганда.

По време на изслушването стана ясно, че премиерът Бойко Борисов е бил разпитван три пъти по проверки, които се водят в Специализираната прокуратура.

Софийската градска прокуратура работи по снимките от спалнята на премиера, а Специализираната прокуратура - по аудиозаписите, за които има съмнение, че се чува гласът на Борисов, както и по случая с къщата в Барселона.

Гешев подчерта, че обвинението не се притеснява да разследва никого - нито политици, нито представители на изпълнителната власт, нито олигарси, нито социално слаби.

Във връзка с аферата "Апартаментгейт" обвинител номер едно отчете, че в момента се прави анализ на прокурорските откази да бъдат образувани дела.

Той не даде отговори на останалите въпроси за конкретни разследвания, като се обоснова, че според решението на Конституционния съд главният прокурор не може да коментира текущи дела пред депутатите, без разрешение от наблюдаващия прокурор. Гешев заяви и че няма как да следи за всички дела, които се гледат в прокуратурата.

Освен статистика за разследвания и проверки, обвинени и осъдени лица, в доклада са описани акциите на държавното обвинение срещу Васил Божков и братя Бобокови, разследванията на тежки пътни инциденти, строителството по Черноморието, незаконните сметища и водната криза, както и нарушаването на карантината по време на извънредното положение, проверките за спекула с цените на лекарствата и завишените цени на маските в аптеките.

2948 души са окончателно осъдени по дела с висок обществен интерес. А за 8 месеца са осъдени 92-ма души за организирана престъпност.

Прокурорите са наблюдавали общо 701 дела за организирана престъпност, като 122 от тях са нови. На съд са предадени 372 лица, 38 наказателни производства срещу организирани престъпни групи са прекратени.

Прокуратурата отчете, че 283-ма са осъдени за корупция.

Главният прокурор припомни и предложението да бъде разширен кръгът на компетентност на следователите, както и на възможността да бъдат възлагани повече дела за разследване.

Гешев декларира, че не го е страх да бъде разследван, но смята, че не това е целта, а отстраняването му от поста. Докато той говореше пред депутатите, зад гърба му застана младеж с пачка реквизитни евробанкноти. 

След като главният прокурор изкоментира присъствието му, мъжът беше изведен, но успя да хвърли банкнотите и да попита обвинител номер едно къде са парите от КТБ. "Хубаво е, че бяха банкноти, а не пистолет", пошегува се Иван Гешев. 

По-късно стана ясно, че мъжът е активист на "Да, България". Бил е допуснат на заседанието на правната комисия като е представил журналистическа карта и е получил временен пропуск.

Преди изслушването лидерът на формацията Христо Иванов призова народните представители да поискат оставката на Иван Гешев, както и на Висшия съдебен съвет. "Иван Гешев е персоната, която стои в дъното на тази огромна дестабилизация в страната, който носи отговорност за всички негативни констатации в последния доклад на ЕК, на Венецианската комисия", заяви Иванов. 

Евродепутатът Радан Кънев добави, че по време на обсъжданията в Европейския парламент всички политически сили, заседаващи днес в българското Народно събрание, са поели ангажимент, че ще се предприемат мерки за съобразяване с препоръките на ЕК, на Венецианската комисия, на ЕП за промени в правосъдната система. "Или да си изпълнят обещанията, или да си ходят", настоя Радан Кънев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във