Банкеръ Daily

Общество и политика

Правната комисия отложи преразглеждането на преференциите

Комисията по правни въпроси отложи първото четене на промените в Изборния кодекс, предвиждащи връщането на старото положение при преференциите. Това стана с 11 гласа "за" и нито един "против" или "въздържал се"

Предложението за това бе на председателя на комисията Данаил Кирилов, което срещна одобреното на мнозинството. Причината - да бъде изчакано становището на администрацията на президента, тъй като гласуваните промени, срещу което се надигна голямо обществено недоволство все още не са влезли в сила, а по темата се обсъжда и евентуално вето от страна на президента. От заседанието на комисията отсъстват депутатите от „БСП за България“, които продължават с бойкота си.

Новият текст, който все още не е влязъл в сила, предвижда кандидат от партийна листа да измести друг, но само ако има толкова получени преференции, колкото са нужни на един депутат, евродепутат или общински съветник. Така сметките показват, че за пренареждане на листата за евродепутати например, един кандидат трябва да събере повече от 100 хил. гласа за евроизборите, което се смята за почти невъзможно, съобщи БГНЕС.

Според досегашните правила прагът за преференциите на избори за Европейски парламент беше 5% от гласове за дадената листа, а за парламентарни избори - 7%. Законодателната инициатива за връщане на старото положение е на ГЕРБ, а тя бе провокирана от породилото се обществено недоволство при промяната в изборните правила, които на практика обезсмислиха преференциалния вот.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във