Банкеръ Daily

Общество и политика

Правната комисия отхвърли президентското вето върху Закона за съдебната власт

Правната комисия в парламента отхвърли президентското вето върху Закона за съдебната власт. "За" повторното приемане на законопроекта гласуваха 15 народни представители, а "против" – 7, с което той бе приет, а ветото отхвърлено. Окончателното решение предстои да бъде взето от пленарната зала.

Правилникът за организацията и дейността на Народното събрание предвижда ветото да се счита за преодоляно, ако парламентът приеме повторно закона с мнозинство повече от половината от всички народни представители.

Законопроектът бе приет на 3 септември 2020 г. на второ четене и върнат за ново обсъждане от държавния глава Румен Радев на 17 септември 2020 г. 

Президентът посочи, че депутатите променят за втори път през тази година чл.28 от норматива, като запазват възможността за повишаване на някои бивши членове на Висшия съдебен съвет след края на мандата им. През май тази година пред Конституционния съд т.нар. кариерни бонуси бяха атакувани от Върховния касационен съд със съображенията, че така се нарушават принципите за разделение на властите и за независимост на съдебната власт.

Държавният глава изтъкна, че и новата редакция на чл.28 продължава противоречието с конституционни принципи, включително с равенството и недопускането на привилегии, основани на лично или обществено положение (чл.6, ал.2 от Конституцията).

При представяне на мотивите на ветото секретарят по правните въпроси на президента проф. Емилия Друмeва отчете, че ветото не цели противопоставяне. По думите й то е по-скоро възможност за ревизиране на законодателството.

Зам.-председателят на парламентарната група на "БСП за България" Крум Зарков обърна внимание, че групата на социалистите се е противопоставила на оспорваното предложение още в пленарната зала. "Припознаваме изцяло мотивите на президента", каза още той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във