Банкеръ Daily

Общество и политика

Правната комисия отхвърли президентското вето върху промените в Изборния кодекс

Парламентарната правна комисия отхвърли ветото на президента Румен Радев върху част от промените в Изборния кодекс. С 11 гласа "за", 9 "против" и един "въздържал се" депутатите от комисията отново приеха решението на следващите избори у нас да се гласува както машинно, така и с хартиена бюлетина, като избирателите сами ще решават как да упражнят вота си.

Според мотивите на държавния глава обаче комбинираният подход на практика обезсмисля машинното гласуване и затруднява значително изборния процес.

Преброяването на гласовете от машините също ще бъде ръчно, решиха депутатите от Комисията по правни въпроси.

Румен Радев оспори и решението на парламента Централната избирателна комисия да отговаря за това дали машините да бъдат наети или закупени.

Депутатите записаха в промените още, че компютърната обработка на данните от гласуването ще се прави от "Информационно обслужване", а според президента Изборната комисията сама трябва да избере на коя фирма да възложи това.

Държавният глава не е съгласен и с решението да се подлагат на референдум въпроси, които са от компетентността на Великото народно събрание.

Facebook logo
Бъдете с нас и във