Банкеръ Daily

Общество и политика

Правната комисия отхвърли президентското вето върху промените в АПК

Председателят на правната комисия Данаил Кирилов

Парламентарната Комисия по правни въпроси отхвърли ветото на президента Румен Радев върху промените в Административно-процесуалния кодекс. За запазването на норматива в сегашния му вид гласуваха от ГЕРБ, "Обединени патриоти" и ДПС. Против бяха депутатите от БСП, а "Воля" не взеха участие в заседанието, продължило около четири часа. 

Ветото бе защитено пред комисията от ръководителя на президентския правен съвет проф. Емилия Друмева. Друмева посочи, че някои от съдебните такси за обжалване ще нараснат 70 пъти. 

Всъщност както "Параграф 22" вече писа, обжалването пред касационна инстанция ще поскъпне драстично и вместо досегашните 5 лв. при касационно - 10 лв., гражданите ще заплащат такса в размер на 70 лева. И вместо 25 лв., както досега, фирмите ще плащат вече по 370 лева. Ако пък става дума за спор с цена над 10 млн. лв. - за разглеждане на делото пред ВАС ще се вземат до 4500 лв. такса. Изключения ще се правят, когато прокуратурата пише протести срещу актове на властта, както и ако съдът признае, че гражданите не могат да си позволят заплащането поради тежкото си финансово положение.

Председателят на ВАС Георги Чолаков също не прие президентското вето. Той припомни становището на ВАС, че таксите са принципно ниски.

От БСП заявиха, че може да изпратят поправките в кодекса на Конституционния съд. Червените депутати подчертаха, че подкрепят ветото на президента и че според граждански организации част от текстовете са удар по правата на хората. "В това становище се обединяват неправителствени организации, президента, опозицията, юристи. А кой е на обратната позиция? Само управляващите", подчертаха социалистите. 

Председателят на комисията и депутат от ГЕРБ Данаил Кирилов обаче не се съгласи с мотивите на президента, неправителствените организации и опозицията. "Притеснява ме, че има един уклон с полуистини да се създава обществено настроение и предубеждение за правни норми", коментира Кирилов. Според него въвеждането на такси и за държавните структури ще ги въздържи да обжалват "само на инат". По думите му делата, които стават едноиндтитуционални след поправките, не са много.

Очакванията са парламентарното мнозинство да отхвърли ветото и в пленарната зала. Гласуването ще се състои още през тази седмица. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във