Банкеръ Daily

Общество и политика

Правната комисия отхвърли предложението на ГЕРБ за смесен избор на Велико народно събрание

Парламентарната правна комисия отхвърли предложението на ГЕРБ за смесена избирателна система при гласуване за Велико народно събрание. Управляващата партия настояваше 200 от депутатите да се избират пропорционално, а останалите 200 - мажоритарно в един тур.

Срещу идеята гласуваха народни представители от БСП, ДПС и "Обединените патриоти". Окончателното решение ще бъде взето в пленарната зала. Ако предложението на ГЕРБ не "мине", депутатите от Великото народно събрание ще се избират по пропорционална избирателна система, както е при вота за обикновено Народно събрание.

Председателят на правната комисия Анна Александрова от ГЕРБ посочи, че не е изненадана от позицията на патриотите, тъй като тя е предварително заявена.

Мнозинството възложи на ЦИК да купи или да наеме машините за гласуване. Именно заради това предложение от страна на управляващите председателят на комисията Стефка Стоева подаде оставка, като заяви, че ангажиментът трябва да бъде поет от изпълнителната власт.

Въпреки че преди година депутатите бяха решили на следващите парламентарни избори да се гласува само с машини в секциите с над 300 души, сега приеха гласоподавателите да имат като алтернатива и хартиена бюлетина. Привърженици само на машинното гласуване се оказаха единствено депутатите на БСП.

Не бе прието предложението на ДПС да няма уседналост при изборите. Отхвърлена бе и идеята на ВМРО да отпаднат номерата на бюлетините.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във