Банкеръ Daily

Общество и политика

Правната комисия отхвърли искането на "Възраждане" да отпадне зеленият сертификат за НС

Елена Гунчева от "Възраждане"

Комисията по конституционни и правни въпроси отхвърли предложението на "Възраждане" да бъде отменено решението достъпът до сградите на Народното събрание да е само със зелен сертификат. "За" гласуваха само представителите на "Възраждане" и на "Има такъв народ".

Отхвърлено беше и предложението, внесено от Елена Гунчева от "Възраждане", депутатите да влизат в парламента след тест за наркотици и алкохол.

Сред гласувалите "против" двете предложения беше депутатът от "БСП за България" Крум Зарков, който обаче призна:

"Ако има нещо, с което съм съгласен с г-жа Гунчева, то е, че парламентът вече втори месец се занимава с този въпрос. Може би и ние като мнозинство трябва да уплътним дневния ред, за да не остава място за такива точки, които - нека си го кажем честно - са безсмислени".

По-рано днес депутатите от "Възраждане" влязоха в Народното събрание без да показват изисквания от началото на седмицата зелен сертификат. Решението бе взето на заседание на парламентарната група късно снощи. „Влязохме на работа както всеки друг ден. По принцип още когато беше гласувано това решение, беше ясно, че няма механизъм, по който ние можем да бъдем спрени“, обясни старозагорският депутат от „Възраждане“ Искра Михайлова. 

„Ние протестирахме още преди да бъде въведен зеления сертификат“, припомни тя.

"Ние смятаме, че това е дискриминационна, ограничаваща мярка, която първо започна да бъде въвеждана на едни места, на други да не бъде. Второ чрез този зелен сертификат буквално ограничаваме достъпа на хората до работните им места и до образование. И аз не знам кой в един момент ще понесе последствията от щетите, които той нанесе", допълни Искра Михайлова. 

Тя потвърди отново и позицията на "Възраждане", че ваксинацията е доброволен акт и не бива от него да произтичат права или задължения. "Нямаме против никой, който е взел своя информиран избор да бъде ваксиниран или пък това му е било наложено от някакви обстоятелства", каза още Искра Михайлова.

Facebook logo
Бъдете с нас и във