Банкеръ Daily

Общество и политика

Правната комисия одобри вечната гражданска конфискация

Парламентарната комисия по правни въпроси одобри промените в антикорупционния закон. При дебатите в правната комисия текстовете срещнаха подкрепата на комисията "Антикорупция" на Пламен Георгиев, правосъдното министерство и прокуратурата. 

Предложенията бяха внесени от председателя на комисията и депутат от ГЕРБ Данаил Кирилов, след като Върховния касационен съди излезе с тълкувателно решение, според което прекратяването на наказателното производство, обвинението по което е станало повод за проверка на имуществото, е абсолютна пречка да се води дело за конфискация. 

По сегашния закон първо се образува проверка за конфискация при наличие на обосновано предположение за наличие на незаконно придобито имущество.

Точният текст на едната от внесените от Кирилов поправки гласи: "Неспазването на срока за извършване на проверка по чл. 112, ал. 1 не води до прекратяване на производството пред съда, не е основание за недопустимост на исковете по ал. 1 и не погасява материалното право на държавата за отнемане на незаконно придобитото имущество".

"Гражданската конфискация не представлява наказание за лицето. Наказателната отговорност се реализира с дейността на прокуратурата, която преследва извършителя на престъпната дейност. В много случаи обаче е трудно да се съберат годни доказателства, които да са достатъчни, за да се достигне до осъдителна присъда. И в тези случаи необяснимото богатство може да бъде установено, а плодовете му да бъдат проследени", е записал в мотивите към предложението си Данаил Кирилов. 

Очакванията са промените да бъдат гласувани в пленарна зала идния петък - 14 декември. Ако бъдат одобрени, те ще влизат в сила със задна дата - от 23 януари 2018 г., когато започна да действа новият антикорупционен закон.

Facebook logo
Бъдете с нас и във