Банкеръ Daily

Общество и политика

Правната комисия не прие доклада на Гешев за Бюрото за защита

Г-н Гешев, вие нарушихте неписания договор между гражданите и институциите, превръщайки Бюрото за защита във ваша лична преторианската гвардия и нахлувайки в президенството. Оценката беше дадена миналата година, когато шест месеца хората протестираха по площадите, искайки оставката ви точно заради това действие. Това заяви Тошко Йорданов от "Има такъв народ" по време на изслушване на главния прокурор в правната комисия за съдбата на Бюрото за защита.

„Да, законите се правят в Народното събрание и те трябва да служат на гражданското общество, вие явно, че сте против, но да има политическа воля и съм убеден, че ще започне с изваждане на Бюрото за защита и връщането му към изпълнителната власт“, добави Йорданов.

Гешев отбеляза, че е много трудно да се отговори на политически тези.

„Направете така, че България да е първата държава в ЕС, в която не се охранява главният прокурор. Никой не ме е карал насила да ставам главен прокурор, дали ще ме охраняват – добре, това ваше решение, надявам се решението да не е по национални причини. Не ме е страх. Надявам се, че ще бъде взето рационално решение на базата на рационални доводи“, заяви той.

Йорданов добави, че законът се прилага избирателно. „Няма разследване за кюлчета и за Мата Хари. Вие си затваряте очите за едно, а си ги отваряте за друго“, каза депутатът.

Гешев отговори, че не главният прокурор разследва в България и той няма контрол върху конкретни магистрати.

На въпрос какъв е бил мотивът за действията на Прокуратурата в Президентството, главният прокурор Иван Гешев отвърна, че това е фалшива новина. 

"Сградата на Президентството няма някакъв имунитет. След като има съдебни разрешения, не можем да коментираме, а трябва да ги изпълняваме. Не мога да забраня политически оценки като „рейд” и „нахлуване”, но те не са верни", уточни Гешев.

"Не съм разрешил да се извършат действията в Президентството. Наблюдаващият прокурор предлага на главния да участват служители на Бюрото по защита на свидетелите – това е процедура, аз не съм я разпоредил, разрешил съм. Същият беше подходът в МОСВ (при ареста на Нено Димов), обясни Гешев, като се оправда, че ако МВР било ангажирано, министърът щял да предупреди колегите си от изпълнителната власт.

„Честно казано не мога да възпроизведа аргументите на наблюдаващия прокурор”, добави главният прокурор.

Искри прехвърчаха между главния прокурор и Комисията по правните въпроси в парламента относно доклада му за Бюрото за защита на свидетелите.

"Средното време на отговор на Иван Гешев е 10 минути, като той ни обяснява за краставиците. Главният прокурор си позволява да лъже българските граждани – с твърденията, че не упражнява контрол над прокурорите", заяви адвокат Николай Хаджигенов. Той визира чл. 126, ал. 2 от Конституцията: "Главният прокурор осъществява надзор за законност и методическо ръководство върху дейността на всички прокурори".

'Имаме налице паравоенна структура, която харчи огромна част от парите на българските данъкоплатци", продължи Хаджигенов за Бюрото за защита на свидетелите, който сравни един от участниците в акцията в Президентството с талибан и посочи точно тази акция за най-голям успех на въпросното бюро. "Този тип изслушване в този му вид е зло, то трябва да бъде премахнато и да бъде върнато там, където му е мястото. Ако главният прокурор има нужда да бъде охраняван, ще бъде охраняван", настоя Хаджигенов.

Той посочи, че "някой ден, евентуално, когато имаме истински главен прокурор", той ще разследва полицейското насилие по време на протестите от лятото на 2020 година.

Последва и въпрос от председателя на парламента Ива Митева защо през 2020 година главният прокурор е изваден от Закона за НСО по предложение на сегашния депутат от ГЕРБ и бивш председател на правната комисия в парламента Анна Александрова, т.е. създадени са законови предпоставки Бюрото за защита на свидетелите да поеме охраната на главния прокурор.

Предложението за това е от 2009 година, но питайте г-жа Александрова, аз нямам законодателна инициатива, гласеше накратко отговорът на Гешев, който посочи и, че ако имал законодателна инициатива, щяло да възникнат "много интересни предложения".

"Вие си решавате кого ще изберете след мен, но ви гарантирам, че никога повече няма да има противодействие на корупцията по високите етажи на властта. Защото ресорният министър, който и да е той, ще предупреди своя колега, новината за проверката ще мине през много хора", каза на изслушването си главният прокурор Иван Гешев.  

"Нивото ще падне, мога да предвидя какви ще станат заплатите, решението пак е ваше. След време ще изляза и ще кажа - казах еди какво си и ще видим какво се е случило. Надявам се да съм лош пророк, защото иначе цената ще платят българските граждани", допълни той.  

След 3-часова дискусия правната комисия в НС не прие доклада за Бюрото за защита, представен от главния прокурор.

"Не съм изненадан", коментира след гласуването той. Гешев на няколко пъти обясни, че преминаването на бюрото към министерството на правосъдието ще доведе до трагичен резултат. Той подчерта, че вероятно ще бъдат променени заплатите, ще има реваншизъм, ще бъдат сменени и шефовете на бюрото.

Facebook logo
Бъдете с нас и във