Банкеръ Daily

Общество и политика

Правната комисия на Народното събрание обсъжда законопроект за извънредните мерки

Правната комисия се събира на извънредно заседание, за да обсъди проекта за Закон за мерките по време на извънредното положение, обявено от Народното събрание на 13 март. Той е внесен от депутати от ГЕРБ и предвижда изменения в 13 закона, включително и в Наказателния кодекс.

Законопроектът възпроизвежда със задна дата заповедта на здравния министър Кирил Ананиев за затварянето на някои търговски обекти, училища и университети и анонсираното вече от други министри удължаване на сроковете -  като тези за издаване на лични документи и на решенията на ТЕЛК.

Предвижда се до 1000 лева глоба или пробация за лекари, ако откажат да да окажат помощ на болен по време на епидемия, пандемия или извънредно положение, свързано със смъртни случаи и пробация или глоба до 300 лева на медицински лица, ако не се притекат на помощ на болен или родилка, когато са били повикани.

Ден след като главният прокурор поиска по-строги наказания за разпространяване на фалшиви новини, депутатите ще гласуват наказания до 3 години лишаване от свобода и глоба от 1000 до 10 000 лева за информации, които всяват паника в обществото. Ако настъпили последици са още по-вредни, глобите стават още по-тежки.

Законът за извънредно положение създава и серия от нови разпоредби в Кодекса на труда.

При преустановяване на работа на предприятието или на част от него със заповед на държавен орган поради обявено извънредно положение, работникът или служителят има право на обезщетение в размер 50 на сто от брутното му трудово възнаграждение, но не по-малко от 75 на сто от минималната работна заплата. Регламентира се дистанционното полагане на труд, правото на работодателя да пуска в платен или неплатен годишен отпуск работника или служителя и без негово съгласие.  Работникът получава брутната си заплата, ако предприятието затвори заради извънредно положение

До прекратяването на извънредното положение спират да текат процесуалните срокове по висящите съдебни, арбитражни, административни и изпълнителни производства. Спира се налагането на запори на банкови сметки на физически лица, върху трудови възнаграждения и пенсии, както и извършването на описи на  движими и недвижими вещи, собственост на граждани.

Под законопроекта стоят подписите на депутати от ГЕРБ.

Придвижването на законопроекта на управляващите през депутати, въпреки че по него работеше екипът на правосъдния министър, е за да се спести време. Още вчера пред БНР Данаил Кирилов коментира, че ще се върви по бързата писта. "В тези условия са налице предпоставките за съкратено и бързо законодателно производство", заяви той.

Въпреки че парламентарното решение от петък фиксира краен срок за извънредното положение - 13 април, той не е изрично упоменат в проектозакона на ГЕРБ. "Предложението засега е до прекратяване на обявеното извънредно положение. Без дата, но ако няма друго решение на Народното събрание, то срокът е 13 април", обясни министър Кирилов.

На сайта на Народното събрание е публикуван и Законопроект за спиране на срокове по граждански, административни, наказателни и изпълнителни производства по време на извънредното положение, внесен от народните представители от БСП.

"Ако не провериш, оставаш с впечатлението, че сроковете са спрели, а това не е така. Проблемът, който съществува, не е само в това дали си разбрал, а какво да направим ние, адвокатите, защото нямаме връзка със съда. Достъпът до сградите е ограничен. От последната заповед на ВСС, от неделя вечерта, става ясно, че тези документи няма да бъдат завеждани, нови дела също няма да бъдат завеждани. Това е патова ситуация", коментира пред БНР адвокат Йорданска Бекирска. Според нея този хаос е заради липсата на електронно правосъдие.

Facebook logo
Бъдете с нас и във