Банкеръ Daily

Общество и политика

Правната комисия е за закриването на спецсъдилища и прокуратури

Мнозинството в правната парламентарна комисия подкрепи предложението на „Демократична България“ да бъдат закрити специализираните съдилища и прокуратури.

„За“ промените в Закона за съдебната власт и Наказателно-процесуалния кодекс гласуваха 10 депутати, двама бяха „против“, а петима се въздържаха.

С промените се предлага да отпаднат текстовете, свързани с фигурата на прокурора, който да разследва главния прокурор или негов заместник.

От прокуратурата определиха промените  като „несъстоятелни и противоконституционни“, а от Камарата на следователите обявиха, че от тях ще се облагодетелстват известни обвиняеми и подсъдими като Васил Божков, Цветан Василев, Пламен и Атанас Бобокови и затова ще бъдат уведомени европейските  институции и посланици.

По-рано днес стана ясно, че българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков вече сезира комисията по бюджетен контрол на Европейския парламент, че предложените промени от „Демократична България“ представляват намеса в работата на държавните власти в България.

Facebook logo
Бъдете с нас и във