Банкеръ Daily

Общество и политика

Правна атака срещу "фалшивия" газов и ядрен зелен сертификат

На 19 септември "Грийнпийс" и ред други придозащитни групи са връчили ултиматум на Европейския съюз заради решението му да удостои със "зелен" етикет някои газови и атомни централи съгласно "наръчника от правила" на общността за устойчиви финанси, известен като "таксономия". Осем членове на "Грийнпийс", както и организациите с идеална цел ClientEatrh, WWF, Transport & Environment и BUND са поискали преразглеждане на позицията на Европейската комисия. Брюксел е получил срок за отговор до февруари, или в противен случай групите ще внесат протест в Европейския съд.

"Природният газ е водещата причина за климатичния и икономически хаос, а на проблема със замърсяването с ядрени отпадъци все още не е намерено решение и рискът от ядрен инцидент е прекалено висок, за да бъде игнориран", посочва Ариадна Родриго, ангажирана с кампанията за устойчиви финанси на ЕС. Тя допълва, че "този фалшив зелен сертификат е несъвместим със законите за околната среда и за климата" на общността.

Основанието за протеста е, че насочването на пари към газови проекти, въпреки съпровождащите ги стриктни изисквания, не отговарят на целите на ЕС за климатичен неутралитет, оформени като закон, нито на Парижкото споразумение. Неправителствените организации твърдят, че по този начин ще се отклонят средства от източниците за възобновяема електроенергия като вятър и слънце. "Грийнпийс" изтъква и замърсяването от атомните централи, както и дългите срокове за изграждането на нови обекти.

Миналата седмица пет неправителствени организации обявиха, че напускат Платформата за устойчиви финанси на ЕС, която дава технически съвети на Брюксел, в знак на протест срещу таксономията.

Австрия и Люксембург пък също са в процес на подготовка на правни акции срещу решението, което влиза в сила на Нова година след като внесеното възражение в Европейския парламент бе отхвърлено в последния момент през юли.

Дебатът дали атомната енергия и природният газ да бъдат включени в "таксономията" получи ново измерение през последните месеци след руското нахлуване в Украйна, защото около 40% от синьото гориво, което ползва Стария континент идва от Русия. Официални представители на ЕК посочиха, че природния газ и атомната енергия трябва да получат зелен сертификат при определени условия, защото те ще помогнат на страните членки да не ползват въглища. При изгарянето на природен газ са отделят 50% по-малко въглеродни емисии отколкото генерират въглищата, а ядрените централи не вкарват в атмосферата вредни емисии.

Според плана на Брюксел, нови атомни реактори, които доказват, че могат безопасно да складират токсичните ядрени отпадъци, могат да се смятат за зелени инвестиции до 2045-а. А централите на природен газ ще могат да работят поне до 2030-а, ако изпълняват определени критерии, включително поддържането на отделяните емисии под зададен таван.

Facebook logo
Бъдете с нас и във