Банкеръ Daily

Общество и политика

Правителството уволнява и шефа на разузнаването

Атанас Атанасов

Правителството предлага председателят на Държавна агенция „Разузнаване“ Атанас Атанасов да бъде освободен от поста, а неговото място да заеме Антоан Гечев. 

„Това се прави в контекста на необходимостта да се гарантира устойчивостта на системата за защитата на националната сигурност на Република България. Под ръководството на г-н Атанас Атанасов Държавна агенция „Разузнаване“ е осъществявала своята дейност при неспазване на презумпцията за обективност, безпристрастност и политическа неутралност. Съгласно закона за ДАР, същата следва да предоставя еднаква по обем и съдържание информация на президента на РБ, на председателя на Народното събрание и на министър-председателя. Налице е нарушаване на този принцип по отношение на разузнавателна информация, предоставяна на президента. Във връзка с това се прие и още едно постановление за назначаване на Антоан Гечев за председател на ДАР“, заяви говорителят на служебното правителство Антон Кутев.

Правителството реши още да предложи за освобождаване от поста зам.-председател на ДАНС Недялко Недялков и на негово място да бъде назначен Станислав Станчев.

Позициите на ръководителите на службите бяха поставени под въпрос, след като стана ясно, че те са излезли в дълъг неплатен отпуск. Напрежение между кабинета и шефовете на службите възникна и след като се разбра, че ръководителите на ДАНС и ДАР са поискали среща с премиера Янев, но им е била отказана. 

"Те бяха поканени още миналата седмица на среща с премиера, на която не се отзоваха. В резултат на което, премиерът работи с техните заместници", заяви в края на май говорителят на служебния кабинет Антон Кутев.

Паралелно се разпали и скандал заради твърденията, че ДАНС е участвала в незаконно подслушване на политици от "Демократична България", "Има такъв народ" и "Изправи се, мутри вън".

На 15 юни вицепремиерът и министър на вътрешните работи Бойко Рашков отново потвърди, че у нас са подслушвани политици, общественици, както и участници в антиправителствените протести миналата година. 

„Мога да кажа, че са проследявани граждани - не само политически и обществени дейци, а и протестиращи граждани. Доказателства има и аз тези доказателства ще ги представя на новосформирания парламент в съответната комисия за контрол върху дейността на службите за сигурност и контрола върху специалните разузнавателни средства, но нека парламентът да реши какво да прави. Това е единственото нещо, което аз мога да направя“, заяви вътрешният министър.

Facebook logo
Бъдете с нас и във