Банкеръ Daily

Общество и политика

Правителството утвърди промяна във формата на обучение и в броя на приеманите студенти по право

Министерският съвет утвърди промяна във формата на обучение и броя на приеманите студенти по специалността от регулираните професии „Право“. Определените с Решение № 332 на Министерския съвет от 14 май 2020 година 850 места за редовна форма, за които държавата осигурява средства за издръжка на обучението, се трансформират в 905 места и се разпределят на 850 места в редовна форма и 55 места в задочна форма на обучение.

Утвърдените 421 места за редовна форма за обучение срещу заплащане в държавни висши училища се трансформират в 416 места и се разпределят на 391 места в редовна форма и 25 места в задочна форма на обучение.

Предлаганата промяна е в следствие на отмяната на Наредбата за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалността „Право“ и професионална квалификация „юрист“, в резултат на което през учебната 2020-2021 година висшите училища ще имат право да провеждат обучение по специалността „Право“ и в задочна форма на обучение.

Тази година всички университети, предлагащи обучение по право могат, ако решат, да приемат студентите си в тази специалност без традиционните досега изпити по български и история, а само с оценката от матурата по български език. 

Решението доведе до голям интерес към специалността и тя се превърна в най-предпочитаната. Така например в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ на първо място сред посочените от най-много бъдещи студенти е именно специалността - „Право“. На второ място е „Психология“. Третото място заема специалността „Софтуерно инженерство“. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във