Банкеръ Daily

Общество и политика

Правителството удължи извънредната обстановка до края на юли

Министерският съвет прие Решение за удължаване срока на обявената извънредна епидемична обстановка до 31 юли.

Пандемията от COVID-19 продължава да представлява тежка извънредна ситуация, свързана с общественото здраве в национален и световен мащаб. По данни на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията към 9 юли в света са регистрирани 12 017 118 заболели от COVID-19, в това число 549 276 починали. От тях 1 567 717 случая или 13,05% са заболелите на територията на Европейския съюз, Европейското икономическо пространство (ЕИП) и Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия, с общ брой починали - 178 826 или 32,56% от всички докладвани смъртни случаи от новия коронавирус.

В България към 9 юли т.г. са съобщени 6 342 заболели и 259 починали от COVID- 19. За периода от 9 юни до момента се отчита значително завишаване на броя на дневно регистрираните случаи в страната.

Удължаването на извънредната епидемична обстановка, свързана с разпространението на COVID-19 на територията на страната, ще даде възможност да се засили прилагането на временни противоепидемични мерки, с цел ограничаване разпространението на заболяването и опазването на живота и здравето на гражданите.

Припомняме, че в края на миналата седмица Кирил Ананиев издаде заповед, че баровете и дискотеките на закрито се затварят, а в неделя, след протест на поп-фолк изпълнители, премиерът разпореди забраната да падне. Здравният министър Ананиев не се съпротиви и подписа заповедта.

От Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация застават срещу влезлите в сила, а впоследствие отменени мерки на здравния министър Кирил Ананиев. Според тях е недопустимо БХРА да не бъде уведомявана за предстоящи промени по вече взети решения. От бранша негодуват срещу непредвидимостта на управлението на мерките.

„Преди пет дни г-н Борисов заяви, че през лятото няма да се предприемат мерки, но впоследствие  пак ни затваряте/отваряте, вследствие на което ние търпим загуби, не само финансови, но и морални. Не приемаме за нормално да ни затваряте и отваряте, без предвидимост, граничеща с безобразие, от което ние търпим загуби“, пише в позицията на БХРА.

Facebook logo
Бъдете с нас и във