Банкеръ Weekly

Общество и политика

Правителството удари дребните аптекари

Държавата твърдо отказва да намали най-високото в Европа ДДС върху лекарствата (20%), но за сметка на това ще се опита да свали цените на медикаментите, като бръкне в джоба на аптекари и дистрибутори. На заседанието си през седмицата правителството одобри промени в Наредбата за регулиране и регистриране на цените на лекарствените продукти. Най-значимата от тях предвижда да бъде свален с 2% размерът на надценките на лекарства, която си слагат търговците на едро и дребно. В доклада на здравния министър Десислава Атанасова до Министерския съвет, предшестващ корекциите, не бе направена никаква финансова обосновка как те ще се отразят на цените. Заради тази важна липса експерти в бранша обвиниха Атанасова, че пробутва лобистки текст, целящ да облагодетелства големите вериги аптеки, обвързани с дистрибутори и производители на лекарства.


Промяната ще удари най-сериозно аптеките в малките населени места, където оборотът е малък и се работи с по-високи надценки. Много от тях вероятно ще фалират, защото 50-100 лв. по-нисък дневен оборот са от значение. Така пък ще се затрудни достъпът на пациентите до лекарства и те ще трябва да ги търсят в най-близкия голям град.


Министрите пренебрегнаха искането на Българския фармацевтичен съюз да бъде запазена досегашната ставка, както и протестите на аптекарите през юли. Със сигурност недоволството в бранша ще се изрази с нови стачки и затворени аптеки.


С друга промяна в наредбата се увеличават от 8 на 12 основните държави, към които ще се сравняват цените на медикаментите, включени в Позитивния лекарствен списък. Новите страни са Италия, Финландия, Дания и Словения. Променя се и изискването за включване в списъка. В новия текст се казва, че за да се купува дадено лекарство от здравната каса вече ще е необходимо то да се заплаща с обществени средства в поне пет от 17 държави. Въвеждат се и нови изисквания за генеричните лекарства и включването им за реимбурсиране, както и за молекули, които до момента не са заплащани и са нови за здравната система на България. Заявената цена за генерици при включване в Позитивния списък не бива да е по-висока от 80% от тази на оригиналните продукти.


Междувременно Министерският съвет определи, че потребителската такса за посещение при личен лекар и зъболекар ще е 2.90 лева. Таксата за един ден престой в болница пък е фиксирана на 5.80 лева. Очакваше се ставките за преглед и болнично легло да бъдат съответно с 20 и 40 стотинки по-ниски, но правителството се е съобразило с желанието на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари за новата цена. Налозите обаче остават отвързани от минималната работна заплата, както реши Народното събрание с гласуваните неотдавна промени в Закона за здравето.


nbsp;


nbsp;

Facebook logo
Бъдете с нас и във