Банкеръ Daily

Общество и политика

Правителството се отметна от "тавана" за цените на лекарствата

Таванът на цените на лекарствата у нас да бъде отменен, предлага Министерството на здравеопазването. Идеята на ценовия лимит беше от 1 януари 2017 г. здравната каса да покрива само медикаменти, за които доплащането от пациентите не е по-голямо от 60 на сто от цената на най-евтиното лекарство за същото заболяване. Тоест, ако едни хапчета струват 2.80 лева и са със същото активно вещество като други, но са най-евтини, държавата няма да плаща за другите, които надвишават 60 на сто от тази сума.

Наредбата за регулирането и регистрирането на цените на лекарствените продукти и въвеждането на т. нар. ценови коридор бе влезе в сила в средата на лятото. Прилагането й бе отлага на два пъти, за да има време фармацевтичният бранш да се адаптира към новите изисквания.

В мотивите за отмяна на предложението пише, че голяма част от сега съществуващите лекарствени продукти на българския пазар "няма да могат да отговорят на изискванията или при тези новоформирани по-ниски цени няма да имат интерес да присъстват на него. Това от своя страна може да доведе до компрометиране на започналото лечение или до неговото преустановяване".

Facebook logo
Бъдете с нас и във