Банкеръ Weekly

Общество и политика

Правителството се обяви против санкции срещу Унгария

На своето заседание през седмицата правителството единодушно е решило България да се обяви против налагането на санкции срещу Унгария и вицепремиерите Красимир Каракачанов и Валери Симеонов не скриха задоволството си.

Каракачанов обясни, че предложението е било внесено от някои от министрите от квотата на "Обединени патриоти" заедно със Симеонов и екоминистъра Нено Димов. "Ние смятаме, че подобно решение (на Европейския парламент - б.а.) беше прокарано абсолютно тенденциозно, без да се отчитат политиките на Унгария по някои от критиките и готовността й да разговаря с Европейската комисия", отбеляза той. Според него решението на парламента е било прието по идеологически причини, и то без да се отчитат гласовете на гласувалите с "въздържал се". По думите на Каракачанов това е нарушение на суверенитета на равноправна страна членка на Европейския съюз, като днес това се прокарва срещу Унгария и има опити подобни решения да бъдат взети срещу Полша, а "утре по някакъв повод, ако щете дори и за джендърската конвенция, някой може да предложи подобно решение да бъде гласувано и срещу България". 

"Ако това не се харесва на една или друга парламентарна група в ЕП, това си е техен проблем, а не на суверенната държава. Като организация, която защитава националните интереси, ние винаги сме възразявали срещу опитите да се унищожи или да се принизи максимално суверенитета на страните членки и той да бъде иззет от институции, които на практика никой не е избрал по никакъв начин", коментира още Каракачанов.

"Не можем да бъдем съпричастни с опитите по обществено мнение да бъдат налагани санкции, на която и да е било държава в ЕС", каза и Валери Симеонов. Той припомни, че по предложение на "Патриотичен фронт" в миналия парламент България прие 19 октомври за дата на дружбата между българския и унгарския народ. Освен това спрямо Унгария се извършвала една репресивна акция, която не почива на аргументи и практически няма никакви сериозни факти, изложени в предложението за налагането на санкции.

Симеонов изрази убеждението си, че неолибералният състав на Европейския парламент към настоящия момент ще бъде сериозно променен в посока участие на много по-широк спектър от патриотични и националистически партии на следващите избори.

Още същата вечер обаче премиерът Борисов помрачи радостта на коалиционните си партньори. На лидерската среща на държавите членки на Европейския съюз в Залцбург той изненадващо обяви, че решението на Министерския съвет да бъде изготвена позиция срещу предложението на Европейския парламент към Съвета на ЕС за започване на процедура за отнемане на гласа на Унгария няма правна стойност, а позицията ще бъде изготвена за "някой ден", ако се стигне до такова решение. Нямало правна стойност, защото било взето на оперативно заседание и се отнася за евентуално действие -  ако някога се задейства процедура срещу Унгария, България да подкрепи Виктор Орбан. Изказването му предизвика недоумение у нас, така че се наложи в четвъртък (20 септември) Борисов да поясни. "Единственото, което вчера казах, е, че решението няма правна стойност. Да, то няма правна стойност, но има морална", подчерта той.

Ще припомним, че на 12 септември Европейският парламент прие резолюция за задействането на чл.7 от Договора за ЕС спрямо Унгария, с което може да се стигне до отнемането на правото й на глас в Съвета на Евросъюза. А още на 14 септември лидерът на "Атака" Волен Сидеров в декларация от парламентарната трибуна призова премиера Бойко Борисов да изрази пред общността позиция против санкциите срещу Унгария.

Facebook logo
Бъдете с нас и във