Банкеръ Daily

Общество и политика

Правителството реши да се преговаря за покупка на седма ваксина срещу Covid-19

България участва в пълното портфолио с всички седем ваксини от общата европейска инициатива за производство и доставка на бъдещи ваксини срещу Covid-19. Това беше потвърдено на днешното извънредно заседание на Министерския съвет, на което правителството прие решение за участие на страната ни в преговори за закупуване на поредния договор по темата - този с компанията Johnson.

Пред министрите премиерът обясни, че страната ни трябва да има готовност при появата на ваксина страната ни да я придобие и да я приложи.

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов обяви, че към настоящия момент има 7 ваксини в напреднала фаза на разработка.

За България определената квота надхвърля нуждите и е на стойност близо 380 милиона лева. Ако към стойността на ваксините се добавят и останалите разходи за логистика и за съхранение, разходите се предвижда да надхвърлят половин милиард лева.

„Страната ще има изключително голям брой ваксини - 12-13 милиона ваксини“, посочи министър Ангелов.

Министърът на финансите Кирил Ананиев потвърди позицията на правителството, че по темата е необходима и санкцията на Народното събрание.

По мнението на председателя на Националния оперативен щаб Венцислав Мутафчийски и на главния здравен инспектор Ангел Кунчев страната ни ще придобие голямо количество ваксини. Но и двамата обясниха, че в настоящата ситуация, по механизма, по който работи Европейската комисия, е такъв.

Facebook logo
Бъдете с нас и във