Банкеръ Daily

Общество и политика

Правителството прие промени в Закона за защита от домашно насилие

Правителството в оставка прие промени в Закона за защита от домашно насилие. Предвидена е бърза и ефективна защита на пострадалите или хората в риск.

До 24 часа държавните и общинските органи, лечебните заведения и юридическите лица трябва да препратят молба от пострадалия за издаване на заповед за защита до съответния районен съд.

Разширява се кръгът на пострадали от домашно насилие, които могат да търсят защита, увеличават се и мерките за защита, обяви правосъдният министър в оставка Надежда Йорданова. 

"Например забрана за притежаване и носене на огнестрелно оръжие, боеприпаси и пиротехнически средства. Въвеждаме задължение за изграждане на една информационна система, която да поддържа статистика за различните случаи на домашно насилие, която да бъде достъпна от компетентните органи. Държавата се ангажира да изгражда и подкрепя убежищата за защита и изграждането и въвеждането в действие на консултативни центрове, където да се предоставят комплексни услуги на лицата, пострадали от домашно насилие", обясни министърът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във