Банкеръ Daily

Общество и политика

Правителството предложи „българския Дали“ за орден „Св. Св. Кирил и Методий“ - огърлие

Симеон Спиридонов

На днешното си заседание (31 ноември) Министерският съвет прие решение, с което предложи на държавния глава Румен Радев да награди художника Симеон Спиридонов с орден „Св. Св. Кирил и Методий” - огърлие, за особено значимите му заслуги в областта на културата и изкуството.

Симеон Спиридонов е роден през 1944 г. в Севлиево, където родителите му са евакуирани по време на съюзническите бомбардировки в София. Той е потомък на Христо Спиридонов – първият кмет на Севлиево след Освобождението от турско владичество, а негов дядо е ген. Григор Спиридонов, загинал край Разлог по време на Междусъюзническата война през 1912 година. Завършва Художествената академия в Прага. Първата половина на творческия си живот посвещава на илюстрациите и графиката, а втората  - на живописта. Илюстрирал е над 200 книги, а освен това е автор и на 14 детски анимационни филми.

Работите му очароват испанският писател и лауреат на Нобелова награда Камило Хосе Села, който го нарича "българския Дали". Днес картини на Спиридонов могат да се видят в галерии и в частни колекции не само у нас, но и в Испания, Гърция, САЩ, Русия, Мексико, Португалия, Полша и други. През 1994 г., във Валенсия, Спиридонов е отличен с наградата „Хуан Миро“, а по-късно е включен в престижната френска класация „100 художници-енциклопедисти на ХХ век“. Член е на Световната асоциация на художниците към FIAP-UNESCO. Носител е на множество български и международни награди, сред които и най-високото отличие на Министерството на културата „Златен век“.

Благодарение на неговата обществена и дарителска дейност, на Балканите е създадена първата "селска" училищна галерия в радомирското с. Дрен. Освен това, с негова помощ там е основана и художествена гимназия.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във