Банкеръ Daily

Първан Симеонов:

Правителството подхожда предпазливо и не бърза в действията си

"Правителството подхожда доста предпазливо и не бърза в действията си, виждаме, че то не "хуква през глава" да върши някои неща, а първо анализира, което е логичният вариант", посочи Първан Симеонов, изпълнителен директор на „Галъп интернешънъл болкан“ за изводите от първите действия на четворната коалиция, начело с "Продължаваме промяната".

"Трудно е едно коалиционно правителство да прави бързи е резки реформи, дори Кирил Петков посочи, че и мораториумът е временно действие", допълни той.

"На едно място са събрани в това правителство сини и червени, така че, такова правителство няма как да има някакав грамаден размах, защото то е базирано на компромис. А и аз не мисля, че това е необходимо. Грамадният размах е донякъде част от популистката риторика на протестите", обясни политологът пред БНР.

"Сега, когато дойде време за работа, те трябва действително да внимават и да обмислят. Защото точно крачката с мораториума е доказателство, какво може да се случи и как може да се подхлъзнеш, когато имаш толква опитна опозиция като ГЕРБ", каза още Първан Симеонов.

По думите му при министър-председателя и Асен Василев, при близките им сътрудници, има наивност.

"Те носят обновление и това се харесва от хората. Може би няма да е най-реформаторското управление, но при всички случаи ще се опитат бъдат модернизационен проект. И като такова ще го гледат хората. И това ще им донесе успех сред обществото", коментира той.

"Модернизация във всяка сфера - администрация, дигитализация, догонване на останалите европейски страни. Да направят България малко по-западно изглежащо място", обобщи Първан Симеонов.

"Това е сблъсъкът между прогресивно-западното и едно малко по-балканско, консервативно схващане за политиката", уточни политологът.

"Това ще са и основните разломи в обществото. Разломът Украйна, Семерна Македония, коронавируса - това са и основните разделителни линии в обещстовото. А в коалицията ги има също", поясни Първан Симеонов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във