Банкеръ Daily

Общество и политика

Правителството подготвя позиция в подкрепа на Унгария в ЕС

Правителството ще започне процедура по изготвяне на позиция на България за съответните формати на Съвета на Европейския съюз, в които да се отрази, че България не подкрепя предложението на Европейския парламент към Съвета на ЕС за започване на процедура срещу Унгария по член 7 от договора за Европейския съюз. Това съобщиха вицепремиерите Красимир Каракачанов и Валери Симеонов на брифинг след днешното заседание на кабинета. 

Предложението, което касае позицията на България по отношение на налагане на санкции срещу Унгария, бе внесено в Министерски съвет от част от министрите от квотата на "Обединени патриоти", заедно с вицепремиерите Симеонов и Каракачанов, и министър Нено Димов. 

"Санкциите срещу Унгария са наложени поради нейната твърда политика срещу нелегалните мигранти. Подобно решение е прокарано абсолютно тенденциозно, по абсолютно идеологическо причини и без да се отчете гласът на въздържалите се. Това е нарушение на суверенитета на равноправна страна-членка на Европейския съюз. Подобни тежки санкции биха могли да се стоварят както върху Полша, така и срещу България", коментира Каракачанов.

Според него всяка една държава има суверенно право да променя своето законодателство и да провежда политика а ако това не се харесва на една ли друга парламентарна група в Европейския парламент, това си е техен проблем, а не е проблем на суверенната държава.

Валери Симеонов коментира, че едно такова решение задължава всяка една държава да изрази своята позиция. Според него неолибералният състав на Европейския парламент към настоящия момент ще бъде сериозно подменен във влизането на по-широк спектър от патриотични и националистически партии при предстоящите евроизбори.

Министърът на околната среда Нено Димов бе категоричен, че всички държави имаме сходни проблеми и сме лесна мишена за такива санкции, но заедно бихме могли да отстояваме подобни проблеми, в рамките на голямото европейско семейство.

На 12 септември Европейският парламент реши да задейства наказателна процедура срещу Унгария, която може да лиши страната от правото й на глас в ЕС. Докладът бе изготвен и представен от евродепутата Джудит Сарджентини. В документа той посочи примери за нарушаване на Конституцията, изборната система, независимостта на съдебната власт, корупцията, конфликти на интереси и правата на бежанците. Процедурата по чл. 7 се използва изключително рядко: тя беше задействана за пръв път в края на декември 2017 г. срещу Полша по инициатива на Европейската комисия.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във