Банкеръ Daily

Общество и политика

Правителството оттегля промените в ТЕЛК

Правителството изтегля предложенията за промени в медицинската експертиза, по известни като "реформата в ТЕЛК". Това съобщи на брифинг министърът на здравеопазването Кирил Ананиев. До това решение се е стигнало след среща на правителствени представители при премиера Бойко Борисов, който изрично дал тези "указания", стана ясно от изказването на Ананиев. На срещата са присъствали също вицепремиерът Томислав Дончев, финансовият министър Владислав Горанов и социалният министър Бисер Петков. 

"Направените предложения бяха на медицинската гилдия и националните консултанти. Целта не е ощетяване на правата на инвалидите, а точно обратното - да въведем справедливост, да завишим контрола и да създадем бърз достъп до пациентите в процеса", подчерта здравният министър. 

Както "БАНКЕРЪ" по-рано съобщи, организациите на хора с увреждания излизат на национален протест в сряда (11 април) заради промените в правилата на трудово-експертните лекарски комисии, известни като "реформата в ТЕЛК". Протестът ще започне в 11.00 часа пред сградата на Министерския съвет.

Според организациите на хората с увреждания концепцията за реформа в ТЕЛК на социалното министерство и предлаганите от здравното министерство промени в медицинската оценка на работоспособността отнемат права и целят единствено финансови икономии и ще влошат живота на хората в неравностойно положение.

Организаторите на протеста очакват в него да се включат над 4000 души от провинцията, които ще пристигнат с 90 автобуса и още около 2000 души от София.

На свой ред Кирил Ананиев обяви, че е поканил представителите на тези организации на разговори. Такава среща ще се проведе в петък. По думите му протестите засега не са отменени. 

Ден по-рано и социалният министър Бисер Петков ще се срещне с организациите. Петков подчерта, че подготвяната реформа не цели отнемане на инвалидни пенсии. Той коментира, че целта й е да подобри условията за реализация на хората с увреждания на пазара на труда и да се повиши ефективността на предоставяните средства и услуги, с оглед повишаване на техния жизнен стандарт, а не да се ограничат средствата, които обществото отделя за хората с увреждания, или да се отнемат придобити права, включително и правото на пенсия.

"Това означава, че лице, което може да работи и което отговаря на условията за получаване на пенсия за инвалидност, няма да бъде лишено от възможността да я получава", коментира Петков.

Facebook logo
Бъдете с нас и във