Банкеръ Daily

Общество и политика

Правителството оттегли Истанбулската конвенция

Правителството прие решение, с което оттегля внесената в парламента за ратификация Конвенция на Съвета на Европа за превенция борбата с домашното насилие над жени и деца, позната и като Истанбулската конвенция. Това съобщи на брифинг правосъдният министър Цецка Цачева.

Цачева посочи, че в това време са се чули гласовете на неправителствени организации, на Българската православна църква, както и на други религиозни вероизповедания. Тя припомни, че група народни представители са внесли искане в Конституционния съд за даване на отговор Конвенцията на Съвета на Европа противоречи ли на Конституцията на България.

"При така създалото се обществено напрежение, при ясно заявената воля на министър-председателя при негово интервю от средата на месец януари, че конвенцията може да бъде ратифицирана от парламента само при наличие на консенсус, стъпката която днес предприе Министерски съвет, е обоснована. Тя е за оттегляне на внесената в Народното събрание Конвенция на Съвета на Европа, както и за отмяна на решението на Министерски съвет, с който е одобрен законопроекта за тази ратификация", заяви Цачева.

Ние сме правителство, избрано от народа, и ще се съобразим с неговото искане, заяви  министър-председателят Бойко Борисов по време на правителственото заседание.

"Конвенция на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашно насилие - така, както звучи, и така правителството го прие. Само че след това имаше много тежки реакции и на коалиционния партньор, и на православието, и на мюфтийството и се насадиха огромни страхове сред народа. Ние сме правителство, избрано от народа, и трябва да се съобразим с това, което той иска. След като се произнесе Конституционният съд, ще можем спокойно да водим дебати и в спокойна политическа и обществена атмосфера да се претегли всичко, което е "за" и "против", каза Борисов. 

По думите му с това действие на правителството темата не приключва. Дебатът ще бъде подновен, след като излезе решението на Конституционния съд, поискано от ГЕРБ. 

Конституционният съд с решение ще даде най-обективната правна експертиза и заключение за това дали Истанбулската конвенция съответства на Конституцията. 

Междувременно Народното събрание отхвърли предложението на БСП за провеждане на референдум на тема Истанбулска конвенция. "За" гласуваха единствено 67 депутати от "БСП за България" с мотив, че народът трябва да бъде питан. "Против" бяха 121 депутати - всички депутати от ГЕРБ и ДПС и част от представителите на "Обединени патриоти" и "Воля". Въздържаха се 23-ма депутати.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във