Банкеръ Daily

Общество и политика

Правителството отпусна 100 хил. лв. за древните македони в Рупите

Кабинетът реши на днешното си заседание да отпусне допълнителни 100 хил. лв. за археологическите разкопки край местността Рупите - древния град Хераклея Синтика. Това се случи, след като археолози се оплакаха, че поради липса на средства теренните проучвания са били преустановени. Средствата ще бъдат преведени по бюджета на Министерство на културата. 

"Това е и единственият град на древните македони, проучващ се на територията на България, с изключителни от научна гледна точка епиграфски паметници. Изгражда се и път от Рупите до древния град, за да се превърне в достъпна туристическа атракция", обясни министърът на културата Боил Банов

"На древните кои е това?", попита невярващо Борисов. След като Банов повтори, че става въпрос за македоните, премиерът се пошегува: "Да не започнете и вие да претендирате?. Банов обаче го успокои: "Не, ние за нищо не претендираме".

Руините на Хераклея Синтика са разположени в землището на село Рупите, община Петрич, върху южния склон и подножието на Джонков връх, който е част от вулканичното възвишение Кожух. В древността градът е бил център на областта Синтика, населявана от тракийското племе синти, за което споменават Омир, Херодот и Тукидид. Повече от 100 години учените спорят къде е разположен този античен град. От 2007 г. започват археологически разкопки на Хераклея Синтика, под ръководството на доцент Людмил Вагалински от БАН.

Според археолозите точно след 212 г. пр. Хр. Синтике (Синтия) била преименувана от Филип V на Хераклея. При Филип V и по-късно при Персей (179 – 168 г.), Хераклея Синтика била един от македонските полиси и част от съюзната държава, управлявана от последните представители на династията на Антигонидите. Монетите, откривани в м. Кожух при с. Рупите, са свидетелство за тези процеси.

Facebook logo
Бъдете с нас и във