Банкеръ Daily

Общество и политика

Правителството отказва среща с македонския президент

Срещите с македонския президент са отказани, не искаме да се намесваме във вътрешните работи на нашата съседна държава. Това заявиха от МВнР в отговор на въпрос дали  ще се състоят срещите на премиера Бойко Борисов и външния министър Екатерина Захариева с македонския президент Георге Иванов, съобщи Нова телевизия.

„Нашата позиция е принципна и е ясна, както и на цялата международна общност. Ясна е и позицията на президента на Република Македония. Българското правителство не вижда смисъл да бъде използвано във вътрешнополитическите дебати в Скопие“, заявиха от МВнР.

„Ключово за бъдещото развитие на нашата съседна държава е интеграцията в ЕС и НАТО и тя не бива да бъде поставена под въпрос“, подчертаха от българското външнополитическо ведомство.

Президентът на Република Македония Георге Иванов е на посещение в България и трябваше да има срещи с премиера и външния министър на нашата страна, на които се очакваше да бъде обсъдена темата за решението на спора за името. Президентът Иванов отказва да приеме решението договорено от премиерите на Гърция и Македония, което е "Република Северна Македония". Това решение слага точка на продължилия 27 години спор между Скопие и Атина и открива пътя за европейската и атлантическа интеграция на Македония. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във