Банкеръ Weekly

Общество и политика

Правителството оповести програмата си

Министерският съвет успя най-сетне да приеме управленската си програма за периода 2017-2021-ва. Документът е на базата на подписаното коалиционно споразумение между партията ГЕРБ и "Обединени патриоти" – НФСБ, "Атака" и ВМРО. Той обхваща 20 области, за които кабинетът е набелязал 65 приоритета и 902 мерки.

С приемането на програмата управляващата коалиция застава зад своите ангажименти за устойчиво нарастване на доходите, ограничаване на негативните демографски тенденции, минимизиране на рисковете и неутрализиране на опасностите за националната сигурност, гарантиране на ефективна, бърза и справедлива съдебна власт, подобряване здравето на нацията, повишаване растежа и конкурентоспособността на българската икономика и т. н. все хубави неща. Изменения и допълнения в текста ще могат да се правят само след съгласуване с политическия съвет на коалицията.

С някои пасажи в документа откровено се "открива топлата вода". Например, че държавата е длъжна да създава добри правила и да следи за спазването им, да поддържа добра бизнес среда, за да може предприемачите да се чувстват сигурни и мотивирани, да развиват бизнеса си и да правят нови инвестиции. Министрите констатират също така, че всички опити да се създаде мащабна изкуствена заетост за сметка на данъците, събрани от гражданите, водят единствено до натрупването на нови задължения за бъдещите поколения. Ето защо усилията щели да бъдат насочени към поддържането на съществуващата икономика и привличането на нови инвестиции.

В допълнение към ниските данъци ключови ще са работещата съдебна система, бързата и компетентна администрация, но най-вече – намаляването на броя и олекотяване на разрешителните и лицензионните режими, което ще улесни стартирането и правенето на бизнес. Все приказки, които са втръснали на публиката да ги слуша преди избори от всевъзможни партии, партийки и обединения...

Специално внимание заслужава "разтягането на локуми" какви грижи занапред ще се полагат за малките и средните предприятия, какъв силен контрол вече ще има върху монополите и гаранции за честна и свободна конкуренция... Четейки програмата на ГЕРБ и "Обединени патриоти", човек разбира, че със суджука сме до тука и че от утре разпределянето на публичния ресурс за доставки, строителство и услуги ще става справедливо при спазването на принципите за прозрачност и за най-добро качество на възможно най-добра цена.

А какво да кажем за намерението да бъде променена самата технология на функциониране на държавната машина – основно чрез ускорено въвеждане на електронното управление като универсална мярка за достъпност, прозрачност и бързина? "Ускорението", ако се сещат по-възрастните читатели, започна при правителството на царя, когато ГЕРБ още не съществуваше, и оттогава само лапа милиони без никакъв ефект.

Facebook logo
Бъдете с нас и във