Банкеръ Daily

Общество и политика

Правителството оцеля с гласовете на "Атака" и "Воля"

Даниела Дариткова
S 250 2e66fb40 56fb 4b16 8e60 2cce797fbdff
S 250 c4f546db eaf9 41ba a506 b428f5c26410
S 250 904ceb34 ba89 4a5a 8332 e68ae8a0f746
S 250 54284c79 41d5 41bd a61c 5e3d098d7c7b

Със 102 гласа "за", 124 "против" и 9 "въздържали се" четвъртия вот на недоверие срещу правителството, внесен от БСП, не беше приет от депутатите. "За" гласуваха БСП и ДПС, а правителството получи подкрепата на ГЕРБ, "Обединени патриоти", независимите депутати и "Атака". От "Воля" се въздържаха.

След гласуването председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова обвини левицата, че се е опитала да извлече политически дивиденти от водната криза, но не е предложила алтернатива.

"Жалко е, че партия със 100-годишна история изпадна в такава безидейност. Сега отново ще започнете да обяснявате, че това е победа. Дано не сте се разочаровали толкова, че отново да излезете в нелегалност", каза Дариткова.

Според нея това е било предизвестен финал, защото от опозицията сами не са вярвали, че вотът ще успее. "Сценарият ви беше слаб, реализацията - лоша. Дори слайдшоуто ви не беше впечатляващо", каза още председателят на ПГ на ГЕРБ.

Дариткова попита кой от левицата ще понесе отговорност за проваления вот. 

Депутатът от управляващата партия Спас Гърневски нападна опозицията, че се е опитала да свали от себе си отговорността за 40-годишното безхаберие към водопреносната мрежа в страната.

"Абсолютно убедено гласувах против този вот на недоверие срещу правителството, защото от дебатите стана ясно, че България няма национална криза в управлението на екологията и водите. Имаме сериозни локални проблеми с водоснабдяването на Перник поради различни обективни и субективни причини", заяви още Гърневски.

"Червените реставратори се опитваха да ловят риба в пресъхналия пернишки язовир", посочи депутатът от ГЕРБ.

"Единствената цел на БСП с вота на недоверие е да влезе във властта през задния вход, за да отклони България от демократичния й път",отбеляза председателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Ципов. 

По думите му решаването на водната криза няма как да се случи чрез създаване на конституционна криза. Той смята, че вносителите на вота през последните 30 години на демократични промени съвсем ясно са доказали, че не могат да решават проблеми, а да ги създават. "Това стана ясно и от дебатите, защото ние не чухме нито едно предложение как да се реши водната криза в Перник", констатира Ципов.

"Вотът на недоверие не е заден вход, а парламентарна процедура", отговори на Ципов народният представител от ПГ на "БСП за България" и член на Изпълнителното бюро на БСП Манол Генов в процедура по начина на водене.

"Дайте им по едно правилниче, да се ограмотяват, за да видят, че това е нормална процедура. Политическата риба вие я изтровихте", обърна се червеният депутат към ГЕРБ.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във