Банкеръ Daily

Общество и политика

Правителството няма да прави стъпки към задължителна ваксинация

Служебният премиер Стефан Янев определи като спекулация твърдението, че правителството търси начини да въведе задължителна ваксинация срещу коронавируса. "Такова нещо няма. Право на всеки един е да решава как иска да управлява личния си живот и здраве", изтъкна премиерът.

"Появиха се и идеи за ваучери и допълнителни стимули. Това е въпрос на личен избор и с каквито и да е кампании, ако човек не иска да поеме тази отговорност, той няма да се ваксинира. Философията на правителството е всички мерки, които се взимат, да бъдат щадящи за бизнеса. Той трябва да работи, животът трябва да тече нормално, независимо от ситуацията. Не може да разчитаме, че със стихийни действия, със затваряне и даване на празни обещания ще постигнем нещо", смята Янев.

Където е необходимо, ще се открият нови клиники в болниците. Финансирането на допълнителната здравна помощ е въпрос, който е част от актуализацията на бюджета. Затова за пореден път министър-председателят изрази надежда това да се случи скоро и необходимите средства да бъдат осигурени.

"Ваксинационната кампания е довела до определени резултати. На първо място имаме повишаване на ваксинирането на хората над 60 г., които се предполага, че са по-податливи", отчете още Янев.

Премиерът и просветният министър Николай Денков посетиха Центъра по молекулна медицина и Катедрата по медицинска химия и биохимия в Медицинския университет в София.

"Навсякъде, където е възможно, учебната година ще започне присъствено. Гарантирам го за първокласниците. Ако е възможно, ще го направим и за другите ученици. Това, което сме написали в насоките, е, че първо в онлайн обучение ще излизат високите класове - 10, 11 и 12 клас", каза Денков.

Стефан Янев определи проекта на медиците в Центъра по молекулна медицина и Катедрата по медицинска химия и биохимия като изключително иновативен и модерен. Той е финансиран с европейски средства. "В сградата се върши сериозна дейност с широко поле за приложение в съвременната медицина. От гледна точка на изпълнителната власт мога да потвърдя, че ще има още финансирания за сферата на образованието в медицината", отбеляза министър-председателят.

Facebook logo
Бъдете с нас и във