Банкеръ Daily

Общество и политика

Правителството не иска да дава пари и ще прави това с мъки, смята икономист

"Правителството не е разкрило пълната си възможност, с която може да помогне на икономиката. Прави се по-малко". Това каза пред БНР икономистът и журналист Димитър Събев в коментар на икономическите мерки за справяне с кризата от коронавируса. Той добави, че управляващите не искат да дават пари в момента и ще правят това с мъки.

Според него е странно, че Европейската комисия изрази готовността си да предостави пари на България, а правителството е заявило мерки, които в голямата си част са гаранции по кредити, а не живи пари. "Мерките, които се вземат, и насоките, в които политическите решения се движат, не представляват пълната картина, която управляващите подават на населението", посочи той.

Събев коментира, че по стар социалистически обичай правителството се снишава и иска да види какво ще се случи с кризата. "Ако нещата не се драстични, тези пари, които са натрупани като резерви, да не бъдат похарчени, ако може, колкото и да им е зле на хората", смята икономистът-журналист. По думите му хората се нуждаят от работа, а тя е нещо, за което правителството може да помогне.

Договорената суапова линия между ЕЦБ и БНБ Димитър Събев коментира като добра новина, защото така ЕЦБ показва, че ние сме от тяхната черга, но уточни, че тя трябва да бъде тълкувана в контекста на това, че правителството ще търси дълг на международните пазари, горе-долу по същото време, когато тази линия бъде задействана. "По някакво странно стечение на обстоятелствата този търсен дълг също ще бъде 2 млрд. евро. По някакъв смисъл ЕЦБ ни дава гаранция, че нашият дълг ще бъде купен", отбеляза той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във