Банкеръ Daily

Аркади Шарков:

Правителството не е обявило приоритетите си в здравеопазването

​Сертификатът е външно въведен у нас. Нормално е да има разделение в обществото. Това е силно политизирана тема. Ако политиците не се вслушат във волята на народа ще се стигне до протести. Това заяви пред БТВ Аркади Шарков, здравен икономист, експерт в Експертния клуб за икономика и политика ЕКИП.

„Ние продължаваме да сме в първо място по смъртност в ЕС. Факторите за това са много. Проблемът е структурен. Примерно, ако вземем COVID кризата - много хора са се страхували да ходят до лечебно заведение, плановият прием беше спрян, забавянето на лечение задълбочава състоянието на пациентите. За съжаление в следващите години отново ще има нарастване на смъртните случаи“, посочи експертът.

„Инфлацията ще продължи и през следващата година. Новото правителство не е обявило приоритетите си в здравеопазването. Заплатите на лекарите трябва да се индексират. Системата на здравеопазването е изключително навързана, всеки елемент зависи от друг. Трябва да се намери начин за задържане на младите кадри“, предупреди Шарков.

„Вече има недостиг на лекарства. В такива моменти държавата трябва да се задейства и са въведе забрана на износ на лекарства. И тук има още какво да се направи. Българските пациенти продължават да заплащат голям процент от лекарствата си. Има изключително много фактори в тези турболентни времена, когато едно правителство трябва да докаже своята воля за власт и да положи основите на едно структурирано управление“, коментира още здравният икономист.

„Електронното здравеопазване е ключов елемент, който трябваше да бъде въведен в последните 15 години. Вярвам във волята на министър Сербезова и министър Божанов. Дано обаче не пропадне тази електронизация, заради липсата на кадрови потенциал“, не скри опасенията си Шарков.

Facebook logo
Бъдете с нас и във