Банкеръ Weekly

Общество и политика

Правителството наказа непокорните лекари

Лекарското съсловие официално се прости с десетки милиони заради принципната си позиция, че държавата трябва да спазва ангажиментите си в здравеопазването. На последното си редовно заседание правителството прие обемите и цените на медицинската помощ да се извършват по Закона за здравното осигуряване за 2013 година. Това стана факт, след като до края на декември 2012-а Националната здравноосигуритекна каса и Българският лекарски съюз не сложиха подписите си под нов рамков договор. В такъв случай нормативната уредба предвижда обемите и цените на медицинските дейности да се приемат от Министерския съвет. Медиците настояваха интензивното болнично лечение, фондът ин витро, проследяването на психичноболни и пациенти с кожно-венерически заболявания, както и ваксинопрофилактиката да останат като дейности на здравното министерство. Затова и не парафираха контракта.


Одобрените обеми и цени съдържат измерими с изминалата календарна година параметри за реализираните дейности, изготвени въз основа на анализ на реализираната и заплатена през 2012-а от здравната каса медицинска дейност, се казва в съобщението на пресслужбата на правителството. Председателят на лекарския съюз д-р Цветан Райчинов пък заяви, че съсловната организация не е информирана официално какъв текст е приел кабинетът, но със сигурност утвърдените цени и обеми не са онези, които са били договорени между лекарите и касата в края на 2012-а. Преди да бламират преговорите, медиците бяха извоювали 12 млн. лв. повишение на бюджета за лечение с направления, повече пари за личните лекари и 2 млн. лв. отгоре за болниците с коригираните цени на около 30 клинични пътеки.


Това, което прави Министерският съвет, е поредното закононарушение. Със здравната каса се бяхме договорили за определени цени и обеми, но веднага след събора ни с ново решение на надзорния съвет, в което лекарският съюз като преговорна страна не е участвал, от касата ни предложиха да подпишем по техни цени, които впоследствие бяха приети от правителството, обяснява позицията си д-р Райчинов. Според него странна е и позицията на синдикатите, подписали браншовия договор, в който се предвижда 5% увеличение на цените на дейностите, а след това пледирали, че едва ли не лекарите трябва да бъдат наказани, като останат старите цени.


Единственото, което мога да кажа, особено на младите лекари, е много добре да се подготвят и да учат здраво чужди езици. Европа има нужда от 2 милиона лекари, а България, изглежда, няма нужда, допълни шефът на съюза.

Facebook logo
Бъдете с нас и във