Банкеръ Daily

Мая Манолова:

Правителството е изчерпано. Идва смяна на караула

Време му е на кабинета „Борисов 3“ да се готви за тръгване, защото мандатът е морално и политически изчерпан. Ще има смяна на караула след изборите, независимо кога ще се случат те. Това заяви пред БТВ председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова.

Тя подчерта, че ще има ревизия на тези 1 млрд. лв., дадени за държавния ВиК-холдинг. На 1,6 млрд. лв., които ще се дадат за саниране на не повече от 100 фирми, приближени до властта. На 500 млн. лв., дадени уж за ремонт на над 400 язовира, които още не са ремонтирани. На всички обществени поръчки за купуване на джипове и автомобили от държавните предприятия и за другите им харчове.  

„На протеста в събота ще зададем на Борисов въпроса къде са парите. Къде са 4,5 млрд. лв., обещани от него и Горанов, че ще стигнат до хората? Хората ще поискат ревизия на телевизионните пари, които не стигнаха до домакинствата, а стигнаха до обръчите около Борисов”, допълни Манолова.

По думите й в събота гражданите ще дадат вот на недоверие. „Крайно време е Борисов да спре да пилее парите на обикновените хора, защото мандатът му е изчерпан и морално, и политически”, каза още Манолова.

На въпрос дали ще прави политическа партия тя отговори, че Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ за 150 дни, откакто съществува, е изградила свои клонове в половината страна и смята да продължи с тази си дейност.

„В събота правим протест, а не партия и ще обявим икономическия план и мерките за безработицата”, поясни Манолова. Тя посочи, че в събота ще даде отговор дали Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ ще участва в избори.

По думите й народната партия в България, в рамките на кризата, работеше срещу народа си, визирайки ГЕРБ. Според Манолова България е единствената държава, която иска пари от неработещи фирми. „Мярката 60/40 трябваше да е 60/0 или 70/0. Ако фирмата наистина не работи и няма приходи, няма как да плаща”, допълни тя. Бившият омбудсман прогнозира, че след каскадните фалити ще има каскадни протести.

„Искаме отговор на въпроса и призовавам Борисов да каже къде е стенограмата от заседанието на Министерски съвет за разпределението на 3 млрд. лв. Ако няма стенограма, нека да извади паметната записка, за да видим колко от тези милиарди отиват за обикновените хора”, категорична бе Манолова. По думите й близо 400 хил. души са безработни - над 300 хил. официално, но има и нерегистрирани на бюрото по труда. „Нисколихвените кредити са за общо 500 млн. лв. от ББР за фирми не е стартирала все още, безлихвените кредити от 1500 лв. до 4500 лв. са натоварени от толкова формалности и бюрокрация, че няма как да се възползват от тях и са стигнали до едва около 2000 души. До кого са стигнали парите от Борисов?“, попита Манолова.

На въпрос за президента Румен Радев, председателят на „Изправи се.БГ“ заяви, че очаква държавният глава да свика КСНС, тъй като този ръст на безработицата вече влияе върху националната сигурност.

По думите й правителството е натоварило гражданите с нови 300-400 лв. разходи на домакинство за закупуването на нови топломери, водомери и дялови разпределители в условията на криза. Тя подчерта, че по този начин 100 млн. лева ще бъдат взети от домакинствата и ще идат в топлинните счетоводители.

„Нашият приоритет е обикновените граждани да станат първа политическа сила, защото в момента всички партии са ги загърбили. Това, което парламентарните партии направиха, е единствено да си вземат своите заплати и партийните субсидии. Хората очакват обаче и от парламента, и от президента, и от премиера, и от всички институции да има ясен план как ще се върнат на работа и как ще се повишат доходите им”, завърши Мая Манолова.

Facebook logo
Бъдете с нас и във