Банкеръ Daily

Общество и политика

Правителството даде безплатно на ГЕРБ два етажа от Малкото НДК за 10 години

Политическа партия ГЕРБ получава правото да ползва безвъзмездно имоти - частна държавна собственост в София. Имотите представляват помещения, на 16-ти и 17-ти етаж, в сграда, намираща се на бул. „Витоша“ № 89.

Помещенията ще се използват за административните нужди на ръководството на партията за срок от 10 години, се казва в решение на Министерския съвет от 12 февруари в секция "правителството се разпореди с имоти". 

В конкретния случай става дума за административната сграда на НДК, известна като Малкото НДК, където и в момента се помещава централата на управляващата партия. 

Според последните промени в Закона за политическите партии, ако те получат 1% от гласовете на парламентарни избори, могат да ползват безплатни офиси.

Тази мярка бе въведена, след като партийната субсидия бе намалена на 1 лв. за получен глас.

Впоследствие държавното подпомагане за партиите бе увеличено на 8 лв. за глас, но ползването на безплатни офиси не бе зачеркнато от закона.

Партиите, които ползват безплатен офис, няма да могат да го използват за бизнес, да го дават под наем или да ги преотстъпват за ползване. Те трябва да декларират, че разполагат с необходимия финансов ресурс за стопанисването на имота. Освен това те трябва редовно да плащат данъци, режийни и текущи ремонти на помещенията.

Ако три месеца не плащат тези сметки, ще бъдат лишавани от безплатните помещенията. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във