Банкеръ Daily

Мая Манолова:

Правителството да спре временно износа на дърва за огрев и ток

Правителството да спре временно износа на дърва за огрев и на ток. Складовете за дърва за огрев са празни, закупуването става със записване и чакане по една седмица, а цената е двойно по-висока - 120 лв. на кубик. Вчера на Дунав мост 2 за десет минути снимахме девет камиона към Румъния с дърва за износ.

Това заяви днес председателят на коалицията „Изправи се БГ! Ние идваме!“ Мая Манолова в сутрешния блок на "България Он Еър".

"Заради спекулациите на енергийната борса евтиният ток беше купен от няколко търговци и продаден веднага за износ, като спечелиха 60 млн. лв. Безобразията в енергетиката, кражбите и мафията, наследени от Борисов, трябва да бъдат прекратени. Това застрашава работните места и доходите на хората", допълни Манолова.

"В следващия парламент каузата ни ще бъде цялостна програма за увеличаване на доходите на българите. Ще настояваме за преизчисляване на всички пенсии на база осигурителен доход от 2020 г., както и да се запази добавката от 120 лв. през 2022 г. Увеличихме и втората година от майчинството и през 2022 г. това трябва да продължи, каза още Манолова.

Тя се похвали, че „Изправи се БГ! Ние идваме!“ са най-социалната формация, затова е важно тяхното   присъствие в парламента. "В условията на икономическа и социална криза хората имат нужда от подкрепа. Ние ще бъдем парламентарната група-омбудсман", допълни Манолова.

"Изпратихме отворено писмо до служебния кабинет за незабавна подкрепа на българските граждани и фирми в условията на енергийната криза. Подкрепата от 110 лв., която правителството прие, е недостатъчна. Средната цена на тока на борсата е 350 лв. Настояваме компенсацията да обхване цялото увеличение на цената на тока, както го направиха в други европейски държави", каза още тя.

По думите й домакинствата също трябва да бъдат подкрепени изцяло – парното ще скочи със 100 %, токът ще се увеличи с 30-50 %, природният газ е няколко пъти по-скъп, очаква се водата да е с 60 % по-скъпа. "Еврокомисията потвърди нашите искания и също призова за компенсации на фирмите и домакинствата. Ние призоваваме и за отпадане на данъците, включително ДДС, върху тока за бизнеса и домакинствата. Това означава 20 % по-ниски сметки за ток, парно, вода и природен газ", посочи Манолова.

Тя посочи, че заповедта за въвеждане на „зелен сертификат“ е дискриминационна, защото хора, които имат антитела, преболедували са, но не са в регистрите, не могат да вземат сертификат. "В същото време ваксинираните, които имат същия брой антитела, получават сертификат", отбеляза Манолова.

"Ние сме гарант, че ГЕРБ и ДПС няма да се върнат във властта. Реставрацията на статуквото трябва да бъде спряна. Ще има мнозинство на промяната, в основата на което ще бъдем ние, „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“, категорична бе Манолова.

Facebook logo
Бъдете с нас и във