Банкеръ Daily

Елена Йончева:

Правителството да отговори не само на Европейския парламент, но и на българските граждани

Правителството на Бойко Борисов да отговори не само на Европейския парламент, но и на българските граждани. За това настоя евродепутатът Елена Йончева по повод въпросите, които мониторинговата група за наблюдението на демокрацията, върховенството на закона и основните права в Европейския парламент е изпратила до българското правителство, до прокуратурата и до комисията за защита от дискриминация. 

Наложи се европейските депутати да поискат писмени отговори на 29 допълнителни запитвания, адресирани към България, след като на изслушването на 28 август представителите на българските държавни институции не се представиха убедително, а премиерът Бойко Борисов и главният прокурор Иван Гешев отказаха да присъстват.

„Правителството отдавна трябваше да даде отговор на тези въпроси пред българските граждани. Аз ги задавам повече от година. Фактът, че премиерът и правителството не отговарят е удар по България и предизвика намесата на Европейския парламент“, заяви Елена Йончева. Тя припомни, че е запознавала колегите си от ЕП с темите в подробности през последната една година.

Евродепутатът напомня, че изслушването пред мониторинговата група е сериозна процедура и неявяването е най-малкото недопустимо, проява на арогантност и неуважение към европейските институции.

Йончева посочи, че допълнителните въпроси показват намерението на европейските депутати да навлязат в детайли по съществени теми, свързани с демокрацията в България.

“Наскоро испанските медии публикуваха информация за разследване, за което се твърди, че свързва премиера Борисов със схема за пране на пари в Барселона. Работи ли българската прокуратура по това дело, като се има предвид, че е получила сигнал за случая още през 2019 г. Ако да – на каква фаза е разследването”, е един от въпросите, изпратени до главния прокурор.

„Преди няколко месеца в пресата бяха публикувани няколко аудиозаписа. Сред останалите неща, за които се говори в тях, глас, който изглежда е гласът на премиера Бойко Борисов, заплашва да изгори водещ политик от опозицията, сега колега евродепутат. Има ли разследване или предварителна проверка в тази връзка? Ако е така, на какъв етап е?“, е друг от въпрос, зададен на Иван Гешев.

Главният прокурор е попитан и дали смята да коригира фалшивата информация от сайта на обвинението, че изслушването в мониторинговата група е било по предложение на българската прокуратура.

До правителството са отправени питания за проекта за нова конституция и как той се свързва с предстоящите избори, за реформата в съдебната система и за независимостта на прокуратурата. Въпросите, адресирани до вицепремиера са по-конкретни за проекта за нова конституция – защо ограничава правомощията на президента, защо за съдебната власт се предвижда законодателна инициатива, както и за предприетите мерки за борба с корупцията.

Още второто питане касае медийната свобода – с молба да се коментира по-специално медийният „конгломерат около един политик“. „Как той влияе върху свободата на медиите и какви мерки планира правителството за тази ситуация?“ Всички въпроси могат да бъдат открити на сайта на Европейския парламент.

Facebook logo
Бъдете с нас и във