Банкеръ Daily

Радан Кънев:

Правителството да не мишкува за еврозоната

Въпросът е много важен и трябва да се обсъжда много сериозно. Ние трябва да приемем еврото, това е част от нашия договор с Евроепейския съюз. Това заяви пред БТВ евродепутатът Радан Кънев. Според него тези теми трябва да бъдат обсъждани сериозно, без фалшиви емоции, без заклинания и лъжи, и този разговор трябва да бъде воден основно от управляващите.

"А години наред не чувахме нищо от правителството. Трябва да знаем какво печелим и евентуално какво губим. А печелим лихвени нива, леснота на разплащанията, съвсем различни такси, отпада и валутният риск, което ще доведе много чуждестранни инвеститори", разясни Радан Кънев.

По думите му това е предимно експертен разговор, в който правителството трябва да бъде активно, а не да се крие, не да мишкува, както видяхме с прокараните промени в Закона за валутния борд. "Това е всичко, от което нямаме нужда. Имаме нужда от спокойствие и активност по темата", посочи евродепутатът. Той отбеляза още, че правителството чрез премиера е дало два много лоши сигнала едновременно – че ще забавим влизането в чакалнята на еврозоната, докато има абсолютен консенсус, а другият – за забавянето за зелената сделка.

"Тук правителството показа освен завидно малодушие, и непоказване на реалностите на българските граждани. Българското правителство отдавна е приело правилата на зелената сделка. Това е мащабно общоевропейско усилие, това е състезание за пари. Всички без България са кандидатствали отдавна за тези пари, а ние казваме "печелим време". Това е все едно на едно състезание пистолетът да е гръмнал, всички да тичат, а ти да стоиш на едно място и да казваш, че печелиш време. Никой не ти пречи да печелиш време, но няма как да спечелиш състезанието", коментира Радан Кънев.

По думите му тук става дума за вече действащо европейско законодателство и пазар, който е много зле настроен към изкопаемите горива. "Всеки ден забавяне намалява шансовете за успешно позициониране на тези пазари. Ние се бавим от 10 години, а правителството ни казва да забавим още малко", каза още Кънев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във