Банкеръ Daily

Общество и политика

Правителството бори бедността при възрастните хора с трудова активност

Марияна Николва

Според вицепремиера по икономическата и демографската политика Марияна Николова насърчаване на активността е решението за справяне с бедността сред възрастните хора. Така тя отговори на въпроса на народния представител от парламентарната група на "БСП за България“ Георги Гьоков каква е политиката на министерството за решаването на този проблем.

"Според статистиката в България съотношението между работещи и пенсионери към момента е 3:1. Прогнозите са, че след 10 години хората на възраст над 80 години ще бъдат 7%от населението на България. До 2050 г. се твърди, че хората над 80 години ще са една десета от всички българи. Освен демографската криза, емиграцията, ниската раждаемост, високата смъртност, набира скорост и друг проблем – застаряването. Това променя структурата на обществото и няма как да не буди притеснения, да представя предизвикателства пред икономиката, пенсионната система, здравноосигурителната система и националната ни сигурност", посочи Гьоков. По думите му липсват адекватни политики, насочени към възрастните хора и има сериозно забавяне на прилагане на политики за справяне с тенденцията на застаряващото население.

"От 1 юли догодина минималната пенсия за стаж и възраст ще се увеличи с 6,7 на сто", обяви Николова. Тя добави, че намалява и безработицата при по-възрастните работещи хора. А през 2020 г. за изплащане на пенсии са предвидени 10,576 млрд. лева - със 729,1 млн. лева повече в сравнение с очакваните разходи през настоящата година. През 2020 година ще продължи активната работа с безработните хора над 50-годишна възраст - със специален акцент върху тези без квалификация и ниска степен на образование, които са в пенсионна или предпенсионна възраст или притежават квалификация, която не се търси от работодателите.
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във