Банкеръ Daily

Мая Манолова пред президента:

Правителство с дългата ръка на ГЕРБ и ДПС ще е токсична прегръдка

"Ще подкрепим правителство на промяната, но не и ако в него се вижда дългата ръка на ГЕРБ и ДПС. Това би било токсична прегръдка, която ще убие очакванията на хората за промяна, почтеност, публичност." Това заяви председателят на парламентарната група "Изправи се БГ! Ние идваме!" Мая Манолова на консултациите за съставяне на правителство, провели се при президента Румен Радев. През последните години заради уговорки и коалиции с тези партии България се превърна в една от най-бедните държави, добави Манолова.

"Бихме подкрепили правителство на партиите на промяната като „Демократична България“ и "Има такъв народ", посочи тя и допълни, че от "Изправи се БГ! Ние идваме!" не искат постове в новия кабинет. "Призоваваме партиите да спрат да правят партийни сметки, за да бъде сформиран кабинет", каза още Манолова.

От "Изправи се БГ! Ние идваме!" ще настояват в новия кабинет да има гарантирана компенсация на малките фирми, тъй като те не са получили адекватна подкрепа от държавата. И все още има фирми, които чакат компенсация след първото затваряне заради коронавируса. Ще настояват за подкрепа на децата и семействата и за хората с увреждания. А съдебната реформа също е основен приоритет.

Според президента Радев най-важното е намирането на формулата за съставяне на правителство: "Трябва да се отбележи и новата формула - формиране на кабинет около съгласие за цели, приоритети и ценности. Затова изключително важно е да се намери верния диалог и конструктивния дух." "Всяка партия да тежи не толкова с броя на своите депутати, а със своите приоритети. Вашата парламентарна група е изключително важен партньор", отбеляза държавният глава.

"Хората очакват нормалност, стабилности и кабинет, който да се заеме с техните проблеми, така че от "Изправи се БГ! Ние идваме!" ще подкрепим кабинет, за който отговорност поема партия на промяната "Има такъв народ", заяви Манолова след консултациите. "Правителство с участието на ДПС няма да подкрепим, всякакви връзки с ГЕРБ и ДПС са неприемливи", подчерта отново тя и продължи: "Ние ще поставим нашите приоритети и ще настояваме те да станат част от програмата на следващото правителство. Това са повишаване на доходите, преизчисляване на пенсиите, подкрепа за бизнеса, истинска съдебна реформа, ревизия на досегашната власт."

Манолова повтори още, че тя и колегите ѝ не претендират за постове и позиции, но очакването е лицата, които ще бъдат предложени да са в състояние да изпълнят амбициозната програма, за която от ИБГНИ настояват. Същевременно за всеки редовен кабинет би било чест да има министри като Бойко Рашков и Янаки Стоилов. Но все пак за министрите в кабинета нямат претенции, стига там да не прозира участието и влиянието на ДПС и ГЕРБ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във