Банкеръ Daily

Общество и политика

Правителство определи как ще се съхраняват машините за гласуване

Със специално решение служебното правителство определи как ще се съхраняват придобитите над 12 хиляди  машините за гласуване, които се използват при всички видове избори у нас.

Това ще става в подходящи държавни складови помещения, които отговарят на необходимите условия за температура, осветеност и други изисквания.

До осигуряването на тези помещения машините за гласуване ще се съхраняват в наети от ЦИК помещения - частна собственост, и ще се охраняват от МВР.

Необходимите средства за наеми за тази година ще се осигурят на Комисията, а за догодина ще са включени в бюджета на изборната администрация. 

По информация на БНР машините за гласуване ще останат в настоящия склад, в който се съхраняват и в момента, до края на тази година.

На 5 ноември е започнало и приключило инсталирането на софтуера за гласуване на машините, предназначени за гласуване извън страната. Инсталираният софтуер е подписан с UEFI ключовете, генерирани от Цeнтралната избирателна комисия. Датата на инсталиране е 5 ноември т.г. - от 15.00 до 19.00 часа, когато е била инсталирана последната машина. Това съобщи Росица Матева, зам.-председател и говорител на ЦИК по време на днешното открито заседание на комисията.

Тя уточни, че отговорът е в резултат на изпратеното от нея на 8 ноември писмо до "Сиела Норма" и до МВнР с искане на информация за подготовката, инсталирането и изпращането на машините за гласуване извън страната, за което се взе решение на заседанието на ЦИК от същата дата.

Темата предизвика разгорещена дискусия, провокирана от появилата се предния ден информация за открити 228 машини за гласуване, които се намират под охрана в частната фирма "Карго партнърс" и са извън бройката от 1600 устройства, които държавата купи допълнително за изборите на 14 ноември.

Със свое писмо, изпратено до ЦИК, от МВнР са информирали, че оформянето на машините като дипломатическо карго е започнало на 6 ноември към 8.30 часа, когато служителите на министерството са били допуснати до склада, каза Росица Матева.

В интервала от 12.00 часа до 15.00 часа общо 300 броя машини са били предадени на DHL за транспортирането им по въздушен път. Предаването на машините е било извършено под наблюдението на представители на МВР, с чийто ескорт транспортните средства на превозвача са напуснали района на склада. Към 6.00 часа на 8 ноември 116 машини, натоварени под наблюдение на МВР, в транспортни средства на МВнР и ескорт на МВР, са се отправили към ГКПП - Калотина, Дунав мост, Капитан Андреево и Кулата, става ясно от писмото на МВнР, представено от Росица Матева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във