Банкеръ Daily

Социолог:

Правителство на партиите на промяната плюс БСП е по-вероятно

В тази кампания на всички партии не им достигаше визия за позитивино развитие на страната. Това каза социологът Добромир Живков пред БТВ.

За пореден път никой не поиска властта, заяви политологът Христо Панчугов. "Видяхме политици, които цяла кампания се гънат и опитват да избегнат отговора на този въпрос. Опасявам се, че на изборите в неделя ще видим отлив на избиратели, защото няма ясно поставена политическа цел", добави той.

"Има изгледи избирателната активност да достигне 50%, но не бих изключил възможността да има отлив на избиратели. От друга страна изборите 2 в 1 засилват интригата и може би активността ще е около 50%", прогнозира Живков.

Като общество сме в период на много сериозен преход. Този преход не може да приключи за една година, а ще продължи може би поне 2-3 години. В момента сме обречени и може би ще има още едни скорошни избори през следващата година, коментира социологът.

Трите партии на статуквото – ГЕРБ, БСП и ДПС, са много близо до това да имат мнозинство. Възможен вариант е те да съставят правителство, отбеляза Панчугов. "Не виждам каква ще бъде промяната в следващия парламент. В резултат на това ще видим или много кратък парламент, или нови избори", добави той.

"По-вероятно е да има кабинет, съставен от трите партии на промяната плюс БСП, отколкото кабинет на партиите на статуквото. На мнение съм, че ще има кабинет с кратък хоризонт - от половин година до година, и отново ще отидем на избори", заяви Добромир Живков.

"Не виждам промяна на стратегиите на нито една от партиите. В този смисъл, при липса на стратегии, шансовете да видим правителство ми се струват много малки", каза Христо Панчугов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във