Банкеръ Daily

Общество и политика

Правителствата на България и на РСМ ще заседават съвместно

Правителствата на България и на Северна Македония ще проведат съвместно заседание на 25 януари, вторник в Резиденция „Бояна“ в София. В рамките на събитието министър-председателят Кирил Петков и македонският премиер Димитър Ковачевски ще разговарят на четири очи, ще се проведат встъпително и същинско пленарно заседание на делегациите на двете страни.

Паралелно са предвидени заседания на четирите работни групи, сформирани в областите: икономика, търговия и иновации; инфраструктура, транспорт и свързаност; европейско сътрудничество – зелен преход и дигитална трансформация, и върховенство на закона; култура, наука и образование и младеж. Среща ще имат също съпредседателите на Съвместната мултидисциплинарна комисия между Република България и Република Северна Македония по историческите и образователните въпроси. В края на съвместното заседание на двете правителства ще бъдат подписани двустранни документи, след което министър-председателят Петков и македонският му колега Ковачевски ще дадат съвместна пресконференция за представителите на медиите.

В рамките само на една седмица това ще бъде второто значимо събитие за двустранните отношения на България и Северна Македония. След посещението на министър-председателя Кирил Петков в Скопие на 18 януари, утрешното съвместно заседание на двете правителства е още една ключова стъпка за утвърждаването на новия диалог между двете страни, подчертават от Министерския съвет. След като със заповед на премиера Петков от българска страна бяха сформирани четирите работни групи, утрешните ресорни срещи с участниците от Скопие ще дадат възможност да бъде внесен допълнителен прагматизъм в двустранните разговори. Чрез активната им дейност през предстоящите месеци ще бъде дадена повече публичност на ползите за гражданите на България и на Република Северна Македония от задълбочаването на двустранното сътрудничество, както и ще бъдат постигнати реални резултати от взаимен интерес.

От 15.15 часа, на „Дондуков“ 2, президентът Румен Радев също ще проведе среща с министър-председателя Димитър Ковачевски. Македонският премиер ще се срещне и с председателя на Народното събрание Никола Минчев от 16 часа.

Facebook logo
Бъдете с нас и във