Банкеръ Daily

Общество и политика

Правителствата на Борисов и Заев направиха повече от всички останали, похвали ги Каракачанов

Вицепремиерът Красимир Каракачанов подписа в Охрид Протокол за сътрудничество между правителствата на България и Северна Македония в областта на борбата срещу трафика на хора. От страна на Северна Македония документът бе подписан от Оливер Спасовски - заместник министър-председател и министър на вътрешните работи. Протоколът предвижда обмен на информация и сътрудничество при подпомагане жертвите на трафик. 

„Протоколът е поредното споразумение между двете страни след подписване на договора за добросъседство през 2017 г. Трафикът на хора е една тема, по която европейските институции не само говорят, но и много вършат, защото това е едно от престъпленията срещу личността“, каза пред журналисти вицепремиерът Красимир Каракачанов и припомни, че и до сега е имало сътрудничество в същата област между двете страни, като то е било основно по линия на министерствата на вътрешните работи. 

Каракачанов потвърди българската позиция в подкрепа на членството на Северна Македония в НАТО и Европейския съюз (ЕС). Българският вицепремиер смята, че още през есента ще имаме добри новини за нейното европейско членство - започване на преговори. По думите му това е един процес, който ще продължи във времето, но много ясно ще очертае пътя на страната и нейната интеграция в европейската ценностна система и европейското семейство. Вицепремиерът подчерта, че България не се отказва да подпомага всички държави от Западните Балкани по пътя им за членство в НАТО и ЕС: „Това е наша политика с ясното разбиране, че когато сме едно голямо семейство, когато изповядваме обща ценностна система, когато имаме общи икономически интереси, ще бъде направена крачка за преодоляване на всички онези проблеми, които са ни разделяли десетилетия“.

Той подчерта, че и правителството на Заев, и правителството на Борисов са направили за последните две години повече, отколкото всички останали правителства на двете страни за последните 20 години. Каракачанов беше категоричен, че в лицето на българското правителство Република Северна Македония има приятел, партньор и фактор, който ще подпомага желанието й за европейска интеграция.

В българската делегация в Охрид участваха още заместник-министърът на правосъдието и заместник-председател на Националната комисия за борба с трафика на хора проф. Николай Проданов, Камелия Димитрова – секретар на Националната комисия, Ангел Ангелов – посланик на България в Северна Македония. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във